Майчинство

Майки, спрете да се стараете да бъдете перфектни!

Несъвършенствата всъщност ни правят красиви!

13.03.2014г. / 15 26ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

В много направления от живота ни са залегнали множество стереотипи, на които ако не отговаряме, обикновено ни спохождат разочарования, съмнения в себе си, самочувствието се снижава и дори някои хора губят вяра.

По отношение на майчинството положението е подобно. Общото схващане за добра майка и домакиня е тя да успява да осигури топла храна на семейството, да бъде грижовна, да отделя достатъчно време на децата и мъжа си, да възвърне бързо хубавата си фигура след раждането, да бъде същевременно работеща жена.

Може да се изброява още, но с това само ще понижим още нечие самочувствие. Според Авитал Норман Атман, автор на книгата „Митът за добрата майка“, тази съвкупност от качества, очертаващи „добрата визия“ за една майка, за някои се превръща в голям проблем. В книгата си тя описва защо всъщност майките не трябва да се вглъбяват толкова в покриването на всички нормативи.

Затова, мили майки, престанете да се стараете да бъдете до болка перфектни, за да можете да се насладите колкото се може повече на хубавите моменти с децата и семейството!

Не изпитвайте вина

Ако не можете да кърмите и ви се налага да храните бебето си с адаптирано мляко, не изпитвайте вина! Постоянното говорене за това как е добре да се кърми бебето максимално дълго, за да израсне здраво и силно насажда у много майки вина, че не са успели да го направят. Понякога съществуват медицински състояния, които възпрепятстват нормалното кърмене и това не бива да повлиява върху самочувствието на майките!

Ако не сте успели да родите нормално, а се е наложило секцио – не изпитвайте вина! Отново широко разпространеното схващане, че нормалното раждане е най-добрият начин майчиното тяло да „осъзнае“ промените, които трябва да настъпят, за да бъде готово за бебето, кара много майки да съжаляват, че не са успели да родят по природния начин. Непредвидените обстоятелства не бива да помрачават представите ви за добро майчинство.

Свързани статии

Не се сравнявайте с майките по телевизията и моделите за подражание от книгите

Майчинството не е само постнатална йога и тренировки, що се отнася до постигането на перфектната визия на майката-модел. Това е стресиращо за онези, които не успяват да постигнат перфектния външен вид.

И не само това! Страхът от провал е разпространен измежду много майки по света. Сложните образи на обикновените майки ги прави много по-истински и красиви в действителност, отколкото изкуственият образ на перфектната майка.

Обичайте несъвършенствата си

Когато човек обича и приема себе си такъв, какъвто е, несъвършенствата са много по-лесни за приемане. Това е самата истина – хората са грешни и това не бива да ни притеснява. Ако не можете да приспите бебето си часове наред през нощта, това не ви прави лоша майка! Ако не можете да укротите палавите си близнаци – това също не ви прави лоша майка!

Важното е да давате най-доброто от себе си и да вярвате, че го правите в името на семейството! Останалото е клише, в което е добре да бъдете благодарни, че не попадате!

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Silvia ( преди 10 години )
4 rate up comment 0 rate down comment
Тройка Ахилова ( преди 10 години )
Истарията ти така ме трогана, че ще ти дам още един съвет - ако вече не си много дърта, ходи се разведи още днес, нали нямаш нужда още от кинтите на мъжа си, вече си голяма ;-) Аре успех, в днешно време, да ти споделя пък аз и да се върнем на темата, майчинството си е стрес, макар че ти няма как да го разбереш...и жените спат с мъже за удоволствие, мда, явно са се променили нещата : ))) И слава Богу, че с тия порядъчни стари нрави....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 0 rate down comment
Тройка Ахилова ( преди 10 години )
А! Така се възмутих, че забравих да те питам кой ти гледа порядъчните деца, докато учеше и се праскаше с чужди мъже така порядъчно : ))) Ти не познаваш живота и това колко е яко да спиш с мъж, когото искаш, независимо дали си омъжена или не - някой те е осакатил, жено!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 0 rate down comment
Тройка Ахилова ( преди 10 години )
И кое ти е порядъчното, ***?! Още баба ми, която е раждана в София, се е омъжила чак на 28 ;-) Имам 2 въпроса към тебе - за пари ли се омъже, защо, бе жена, чак ми е жал да чета, че 16 години си правила секс с мъжа си без да искаш, КАЖИ СИ ЗАЩО го направи - за да изневеряваш порядъчно?! Ти си просто един промит мозък - и опттам, погубена младост, жалко, това си е лицемерие, как лягаше до мъжа си толкоз време...тц, тц, викнете психолога, моля
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 2 rate down comment
Анонимна ( преди 10 години )
И, скъпа Тройке, има разлика между думите ФРИГИДНА и ПОРЯДЪЧНА.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 2 rate down comment
Анонимна ( преди 10 години )
Ами, как да ти кажа...родена съм в Първа градска болница в София, ако знаеш къде е.:) Имам оргазми от 20-годишна, което не значи, че до 36 не правех секс предимно заради мъжа си.:) Завърших медицина - учих и работих.:) Не ми се налагаше да работя най-вече за пари, понеже се омъжих добре на 21.:)Вярно е, че връзка предимно заради секса имам само една извън брака, но просто...как да ти го кажа...мъжът ми ме задоволява сексуално.:)Други въпроси имаш ли, да ти отговоря докато съм на компютъра?...:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Silvia ( преди 10 години )
3 rate up comment 1 rate down comment
Тройка Ахилова ( преди 10 години )
E, явно ти си фригидната, щом си правила секс само по задължение, да не са ти рязали нещо, а? Арабка?! Или си болна...аз имам оргазми от поне 20 годишна, а съм раждала чак на 30 - 10 години оргазъм след оргазъм, а парите междувременно си ги изкарвам сама, учих, работих...Около мен всички жени това правиха, исвен тия в университета от най-дълбокото село, ти от кое си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 5 rate down comment
Анонимна ( преди 10 години )
Единици са младите жени, които правят секс за удоволствие. Повечето млади жени, които правят секс без да искат да забременеят и без да са омъжени, го правят за пари и това не е никаква тайна, особено за мъжете.На млади години порядъчната жена прави секс предимно за да забременее и да угоди на мъжа си. След като децата са поотраснали има жени (не всички!) които започват да правят секс само за удоволствие и това ОТНОВО не е тайна за никого, особено за мъжете.Всичко друго са шменти-капели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5 rate up comment 0 rate down comment
Тройка Ахилова ( преди 10 години )
Сериозно ли, ти да видиш, може би всички млади жени, които правят секс само за удоволствие са фригидни, а : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време