В много направления от живота ни са залегнали множество стереотипи, на които ако не отговаряме, обикновено ни спохождат разочарования, съмнения в себе си, самочувствието се снижава и дори някои хора губят вяра.

По отношение на майчинството положението е подобно. Общото схващане за добра майка и домакиня е тя да успява да осигури топла храна на семейството, да бъде грижовна, да отделя достатъчно време на децата и мъжа си, да възвърне бързо хубавата си фигура след раждането, да бъде същевременно работеща жена.

Може да се изброява още, но с това само ще понижим още нечие самочувствие. Според Авитал Норман Атман, автор на книгата „Митът за добрата майка“, тази съвкупност от качества, очертаващи „добрата визия“ за една майка, за някои се превръща в голям проблем. В книгата си тя описва защо всъщност майките не трябва да се вглъбяват толкова в покриването на всички нормативи.

Затова, мили майки, престанете да се стараете да бъдете до болка перфектни, за да можете да се насладите колкото се може повече на хубавите моменти с децата и семейството!

Не изпитвайте вина

Ако не можете да кърмите и ви се налага да храните бебето си с адаптирано мляко, не изпитвайте вина! Постоянното говорене за това как е добре да се кърми бебето максимално дълго, за да израсне здраво и силно насажда у много майки вина, че не са успели да го направят. Понякога съществуват медицински състояния, които възпрепятстват нормалното кърмене и това не бива да повлиява върху самочувствието на майките!

Ако не сте успели да родите нормално, а се е наложило секцио – не изпитвайте вина! Отново широко разпространеното схващане, че нормалното раждане е най-добрият начин майчиното тяло да „осъзнае“ промените, които трябва да настъпят, за да бъде готово за бебето, кара много майки да съжаляват, че не са успели да родят по природния начин. Непредвидените обстоятелства не бива да помрачават представите ви за добро майчинство.

Още по темата

Не се сравнявайте с майките по телевизията и моделите за подражание от книгите

Майчинството не е само постнатална йога и тренировки, що се отнася до постигането на перфектната визия на майката-модел. Това е стресиращо за онези, които не успяват да постигнат перфектния външен вид.

И не само това! Страхът от провал е разпространен измежду много майки по света. Сложните образи на обикновените майки ги прави много по-истински и красиви в действителност, отколкото изкуственият образ на перфектната майка.

Обичайте несъвършенствата си

Когато човек обича и приема себе си такъв, какъвто е, несъвършенствата са много по-лесни за приемане. Това е самата истина – хората са грешни и това не бива да ни притеснява. Ако не можете да приспите бебето си часове наред през нощта, това не ви прави лоша майка! Ако не можете да укротите палавите си близнаци – това също не ви прави лоша майка!

Важното е да давате най-доброто от себе си и да вярвате, че го правите в името на семейството! Останалото е клише, в което е добре да бъдете благодарни, че не попадате!