Майчинство

Смути – чудесен начин да накараме децата да ядат зеленчуци

Здравословно и забавно

27.03.2014г. / 14 56ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Децата рядко обичат зеленчуци и плодове. За майките е изключителна трудност да успеят да ги накарат да се хранят здравословно. Колкото по-малко е детето, толкова по-трудно е. Обикновено след излизане от пубертета децата започват да консумират някои храни, които преди не са искали дори да поглеждат. Но дотогава – как да действате? Как да накарате детето да приема толкова важните за развитието на организма полезни хранителни вещества в зеленчуците и плодовете?

Има лесен начин и той е чрез смути! В много домакинства вече неизменен приятел на майките е кухненският блендер. За онези, които нямат такава джаджа, пасаторът върши не по-малко добра работа!

Как да накараме детето да стане почитател на смутито?

Направете плавен преход към смутито!

За да накарате детето да свикне с консумацията на здравословната напитка с огромно разнообразие, започнете да я включвате като част от бебешкото захранване след деветия-десетия месец. Така ще култивирате вкуса на мъничето си, за да подхраните ежедневната му нужда от зеленчуци.

Бъдете пример!

За да знае детето ви колко полезно е консумирането на зеленчуково смути – нека то ви вижда как вие самите му се наслаждавате всеки ден! Можете изцяло да заместите закуската със свежо зелено смути. Това е здравословен избор за цялото семейство.

Започнете смути състезание

Децата обичат предизвикателствата, затова организирайте си състезание по изпиване на смути. Това е чудесен начин да накарате децата хем да се забавляват, хем да консумират нещо безкрайно полезно. Смутито е полутечна храна, така че бързата й консумация няма да навреди на децата ви, както би навредила твърдата храна, погълната за нула време.

Кръщавайте смутитата си

Ако имате любим цвят смути – кръстете го с интересно име! Ако зеленото ви е любимо, наречете го „Зелената вълна“! Ако пък лилавото е любимо на детето ви – накарайте го да измисли име на любимия си зеленчуков шейк! Забавно е!

Свързани статии

Добавете нещо специално отгоре

За да направите смутито по-атрактивно за децата си, гарнирайте го с ягодка, черешка или нарисувайте нещо с помощта на шприц! Така то ще има специално значение за детето и ще го направи по-лесно за обикване.

Сервирайте със стил

Независимо че сервирате смутито на детето ви, а не на гостите ви, трябва да го правите със стил. Винаги поднасяйте в стъклена голяма чаша. Можете да си набавите и атрактивни лъжици с дълги дръжки.

Насърчавайте здравословния избор

Задайте рутина в здравословното хранене. Насърчавайте здравословния избор и винаги го награждавайте, било с думи, било с друго лакомство или действие.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Недялка ( преди 10 години )
може ли да си толкова *** бе мацка, пише си. зеленчуци в блендера и стават като напитка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
Анонимен ( преди 10 години )
Всичко сте обеснили, с изключение на това-какво точно е ,,смути,,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време