Майчинство

От какво се нуждаят децата?

29.05.2006г. / 16 01ч.
Аз жената
От какво се нуждаят децата?

За съжаление появата на дете в семейството не е придружено с инструкции как да бъде най-добре отгледано и възпитано. Желанието на всеки родител е да приеме детето такова, каквото е и насочвайки го към правилните решения, съветвайки го и помагайки му да разреши проблемите си, да бъде съвършеният възпитател. За това е необходима силна увереност в себе си и в способностите си, както и да не позволявате авторитетът ви на родител да бъде подронван.

Най-важното, което трябва да знаете е, че детето ви се нуждае от:

Любов – независимо в какви ситуации ще попаднете, отношенията ви трябва да се основават на любов и разбирателство.

Самоуважение – самочувствието и увереността у детето ще му помогнат да се справи с житейските трудности. От друга страна, за да мечтае и да расте радостно и щастливо, детето е необходимо да има положително отношение към самия себе си.

Внимание – вслушвайки се в мнението на децата си, родителите показват, че ги уважават и оценяват, като по този начин могат по-лесно да изградят стабилна връзка и приятелство.

Приятелство – дружбата между деца и родители е най-ценният дар. Той се постига с много постоянство, грижа за другия и окуражаване при всяка стъпка по стълбата на живота.

На какво трябва да обърнат внимание родителите?

– Родителите, казвайки колко много обичат детето си и същевременно напомняйки му каква жертва правят, оставят разнопосочни сигнали, които объркват детското съзнание.

– За да се почувства едно дете обичано, не е необходимо родителите да намират извинения за лошото му поведение. Малчуганът трябва да знае, че мама и татко изпитват любов и привързаност заради това, което е, а не заради това, което върши.

– Има опасност, когато казвате “Обичам те” и не му отделяте нужното внимание, думите ви да са без съдържание.

– Най-близкият път до детското сърце е когато уважавате емоциите му. В трудни моменти, в които изпитва чувство на гняв и разочарование, е необходимо да му покажете, че сте съпричастни и го разбирате. По този начин ще изградите позитивна връзка, която ще ви бъде от полза в ситуациите, в които се наложи да му кажете, че е сторило нещо лошо.

– За да посеете положителни мисли и чувства в детската душа и сърце, избягвайте изрази, които натъжават, като: “Не мога нищо да направя като хората”, “Никога не ми върви”, “Все на мен ли ще се случи нещо лошо”.

Коментирай