Майчинство

Хранене на кърмачката

06.06.2006г. / 23 09ч.
Аз жената
Хранене на кърмачката

Кърменето – нещо уникално, което съпътства най-красивите мигове от живота на една жена – първите дни след раждането на детето. Всеизвестно е, по-дълго кърмените бебета са по-здрави, емоционално по-стабилни. Това означава само едно – майки, кърмете своите бебета!

Как трябва да се промени храненето на майката, така че да е достатъчно и богато на необходимите съставки за кърма, за да има повече мляко за бебето?

  • Продължете да се храните нормално. Не бързайте да отслабвате – добре е да намалявате теглото си с около 1 до 2 кг месечно. Ще успеете да отслабнете по-бързо след спиране на кърменето.
  • Хранете се разнообразно, като хапвайте малко повече от обикновеното – на малки порции между кърменията. Яжте повече плодове, зеленчуци, риба, овесени ядки, мляко и сирене.
  • Пийте течности – със сигурност ще изпитвате жажда или по време на самото кърмене или след това – непременно пийте – вода, сокове (за предпочитане от компот или прясно изцедени), айран. За повече кърма изпийте чаша течност около 30 минути преди кърмене. Използвайте и лактогонни чайове.
  • Не пийте алкохол, бъдете внимателна с кафето и колата, не пушете – със сигурност сте чувала това, но наистина е добре и да го спазвате – за здравето на вашето дете е.

Прочетете още:
Младите майки имат проблем с кърменето
Какво трябва да знаем за кърменето.
Десет стъпки за успешно кърмене.
Защо да кърмим?

Коментирай
2 rate up comment 1 rate down comment
Мария ( преди 11 години )
Направо съм изумена. Вече толкова се отрича приема на прясно мляко, а авторът на тази статия препоръчва точно обратното...Доказано е, че в прясното краве мляко има много алергени, а днешните деца са много по-изнежени и податливи на алергии. Така една майка, която пие много прясно краве мляко, може да предизвика неволно непоносимост на детето към него. Лекарите дори ме посъветваха да огранича силно консумацията и на млечни продукти. Никога не съм била любител на крайностите и не съм спряла приема на тези храни, но наистина съм ги намалила. Също така никой не споменава за плодовете, носители на алергени - като мъхестите плодове например (праскови, кайсии...). Тук е ролята на редактора, който трябва да изложи поне няколко хипотези, за да не изпадат младите майки в неведение. А всеки е свободен да избере своя хранителен режим.От редакцията:По-точно, дежурният по коментарите редактор.Който смята и е убеден, че кърмачката трябва да яде най-вече онова, което й се яде. Пък и в статията не пише прясно мляко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време