Бебешката храна, приготвена вкъщи, е най-добрият вариант за хранене на невръстното ви бебче. Най-лесният начин да приготвите пюре за бебето е да смелите един банан, да му добавите малко авокадо и готово!

Но има и други хранителни съставки, които постепенно се добавят към менюто на бебето и е добре да сте запознати с начина на обработка и хигиенните норми, които трябва да се спазват при подготовката на бебешката храна.

Съвети за безопасно приготвяне на храната за бебето

Най-важно е измиването!

Въпреки че кухненските инструменти и оборудване трудно се стерилизират , все пак е важно да се стараете да поддържате много високо ниво на хигиена. Направете тази процедура навик, рутина, която да спазвате ежедневно.

Дръжте кърпите, покривките и гъбите максимално чисти.

Суровото месо, рибата могат да замърсят останалите храни. Затова ги съхранявайте отделно в хладилника и винаги мийте ръцете си след като ги докоснете.

Още по темата

Дъските за рязане, приборите, чиниите, уредите – всичко трябва да бъде добре почистено преди употреба при подготовка на бебешка храна. Ако са били в контакт със сурово месо веднага ги измийте старателно.

Микробите в хладилника се размножават екстремно бързо, затова е необходимо регулярно почистване всяка седмица. Важно е хладилникът да е чист, защото бебешката храна не бива да престоява прекалено дълго на топло. На стайна температура може да престои не повече от 2 часа. След това трябва да се изхвърли.

Онова, което бебето не е успяло да изяде, трябва да бъде изхвърлено. Не оставяйте за дояждане, рискувате бебето да се зарази.

Зеленчуците за подготвянето на пюре също не трябва да бъдат подценявани. Те могат да съдържат много нитрати, което е вредно не само за здравето на бебето, но и на възрастните. Измивайте много старателно плодовете и зеленчуците под течаща вода. Съхранявайте готовите пюрета в хладилник под плътно затварящ се капак.