Майчинство

Силата на музиката в детското възпитание

Как музиката влияе положително в много аспекти от развитието

30.07.2014г. / 16 30ч.
Илияна Николова
Снимка: musicrehabclinic.blogspot.com

Снимка: musicrehabclinic.blogspot.com

Музиката е красива и успокояваща. Хубаво е децата да бъдат насърчавани в любовта към музиката. Особено ако детето проявява интерес и внимание към ритмите е хубаво родителите веднага да обърнат внимание на този порив и да го насърчат!

Обикновено музикалността е вродена. По този начин децата изразяват себе си, тананикайки си нещо още преди да могат да говорят. Дори при танците е така – много деца се поклащат в ритъм и подскачат от радост, чувайки позната мелодия, а все още не са проходили!

Музиката е истински феномен, факт! Тя подобрява настроението, сближава хората и изгражда вкуса. Ако родителите забележат известен потенциал за вродена музикалност е важно тази дарба да бъде развита. Дори от детето да не излезе преуспяващ музикант, ползите от слушане и възпроизвеждане на музикални произведения са много!

Усъвършенстват се слуха, фината моторика, ритмиката, развиват се по-лесно и бързо речта, въображението, прохождането става по-леко.

Направете музиката част от ежедневието

Винаги, когато ви се отдаде възможност пейте на детето си. Независимо дали му разказвате приказка, басня, четете книжка или гледате анимационно филмче, подчертавайте красотата на музиката. Между четенето на приказки можете да изпеете някоя любима песничка, свързана с контекста на приказката.

Ако филмчето, което сте пуснали на детето съдържа песнички – запейте ги заедно. Хубаво е да избирате филми, изпъстрени с любими мелодии. Така вниманието на детето се задълбочава и насочва към музиката.

Песента е успокояваща. Това е известен факт още от древността. Песни са се пели при повиване, при приспиване, по време на къпане. От кърмаческа възраст повечето бебета свикват с гласа на майката именно чрез песента.

Свързани статии

Песните спомагат за развитието на речта, следователно и на асоциативно-логическото мислене на детето. Песните могат да са чудесен вариант и за научаване на чужди езици в по-напреднала възраст. Човек запомня непознати думи много по-лесно, когато са обвързани в ритмична мелодия и това е научно доказан факт.

Чрез музиката подсъзнателно детето се концентрира върху прецизността, ритъма, формирането на речта и усъвършенстването на структурата й.

Музиката от самото начало на живота

Децата реагират на музиката от много малки. Дори когато чуят песничка или характерна мелодия от някоя реклама по телевизията, те веднага обръщат внимание – озъртат се, спират с моментната си дейност, започват да тананикат или да се поклащат. Това е показателно за влиянието на музиката върху човешкия мозък.

Неслучайно много бременни жени пускат успокояваща музика в последния триместър от бременността. Счита се, че музикалните вибрации достигат до плода и му влияят положително. Слушайте любимата си музика. Подходяща е и класическата музика – тя има най-благоприятен ефект и за майката, и за бебето.

Емоционалната страна на музиката е не по-малко важна. Ето защо е важно да се постараете да накарате детето да се чувства максимално добре в музикално обкръжение. Слагайте го да седне в скута ви, прегръщайте го докато слушате музика. Така асоциативно се създава положителна нагласа към музикалното изкуство, което няма как да не е от полза за всяко дете!

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати