Майчинство

Приучване към раздяла

27.06.2006г. / 16 10ч.
Аз жената
Приучване към раздяла

Рано или късно настъпва момент, в който майката е принудена да остави детето си на грижите на детегледачка. В началото детето е притеснено от раздялата с любимия човек, който винаги е бил до него. Но скоро малчуганът ще възвърне спокойствието си и досегашния си начин на живот, без да претърпи драстични промени, ако има някой, който да задоволява потребностите му и да следва режима на хранене, спане и игра. В повечето случаи майката е тази, която понася по-болезнено раздялата. На нея й е трудно да тръгне сутрин на работа, изоставяйки наследника си в ръцете на друг човек.

Ако и вие сте в подобна ситуация, за да понесете раздялата по най-лекия начин е необходимо да следвате някои правила:

– В началото ще е хубаво само за час – два да приучите бебето да остава под грижите на друг човек, като вашето присъствие също е необходимо.
– Когато тръгнете на работа, вашето излизане и прибиране ще стане част от режима на бебето. За да се приспособи по-бързо към новия ритъм на живот е необходимо да не закъснявате, а да спазвате точен час.
– Също така е необходимо да си създадете ритуал на изпращане и посрещане. Никога не излизайте докато детето си играе с играчките и не ви обръща внимание, ами го предупредете, че отивате на работа – прегърнете го, целунете го и му кажете “чао”, като му махнете с ръка. Не излизайте незабелязано, за да не се зароди страх у него, от това да изчезнете и никога да не ви види повече.
– Другата крайност – дългите сантиментални сбогувания също не са препоръчителни. Родителят трябва да вдъхва увереност дори и в моменти на несъгласие. Колкото и трудна да е раздялата, никога не показвайте сълзи в очите си, а се постарайте да оставите впечатление, че вършите всичко с лекота.
Много скоро детето само ще ви покаже, че се чувства добре, дори вас да ви няма.

Коментирай