Майчинство

Антибиотици и връзката им с детското затлъстяване

Защо не е добре да се дават антибиотици на малки деца?

07.10.2014г. / 13 40ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

При настинка и грип много хора се изкушават да пият антибиотици, за да се оправят по-бързо или за да не се усложнят нещата. Прибягването до тях обаче е рисковано и невинаги е необходимо веднага да бъде започнат прием на антибиотици.

Налице трябва да са някои показатели като бактериална инфекция, усложнения, температура.

Още по-деликатно е положението с бебетата под 2 години. При тях даването на антибиотици трябва да е строго контролирано. Те биха могли да помогнат на бебето да се почувства по-добре, ако това се налага, но според учените и последните изследвания, антибиотиците имат и още един страничен ефект, който се проявява в бъдеще.

Това е затлъстяването.

Проучването, проведено от изследователски екип от Детската болница във Филаделфия, показва, че 70% от децата, получили перорални антибиотици преди втората си годинка, са имали наднормено тегло по-нататък в живота си.

В проучването са наблюдавани 64 580 деца на възраст до 5 години. Лекарствата, които децата са приемали били за ушни и дихателни инфекции, бронхити и други заболявания, характерно обострени в детска възраст.

Като цяло, на приблизително 2/3 от децата са били предписвани антибиотици в рамките на периода на проучването, пише Mother Nature Network.

Свързани статии

Според учените, децата, които са приемали антибиотици преди 2-годишна възраст са били няколко пъти по-склонни да развият затлъстяване в бъдеще. 14% е вероятността това да се случи на тези, приели антибиотик до третата си годинка, а 15% – до четвъртата.

Колкото по-често децата вземали антибиотици, толкова по-вероятно било според лекарите те да развият свръхтегло в зряла възраст.

Рискът от затлъстяване варира в зависимост от вида на приеманите антибиотици. Децата, които са получавали широкоспектърни антибиотични препарати, са по-склонни към рисковото състояние, защото тези медикаменти убиват по-голям кръг бактерии и микроорганизми, включително и такива, необходими на организма за правилното му функциониране.

Защо използването на антибиотици играе роля при риска от затлъстяване?

Специалистите обясняват тази вреда с ролята на бактериите в човешкото тяло. Някои изследвания показват, че бактериите в червата могат да повлияят на начина, по който се метаболизират хранителните вещества и калориите.

Когато този процес се наруши и то още в най-ранна детска възраст, процесите в тялото се изменят цялостно и балансът се нарушава. Оттам идва проблемът с теглото и страничните му ефекти.

Коментирай