Майчинство

Глупави причини да спрете кърменето

Не се доверявайте на тези митове

20.03.2015г. / 13 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Кърменето е много важен момент от началото на живота на едно бебе. Въпросът е кога трябва да се спре?

Оказва се, че много жени спират да кърмят дълго преди наистина това да се налага. Причините за спиране на кърменето са много, но някои от тях са неоснователни. Кои?

Вие сте болни

Ако имате настинка или грип и мислите, че ще го предадете на детето си, това е мит. Майките често се страхуват, че ще заразят бебетата си при кърмене. Това не е вярно. Антителата, които ще преминат в тялото на бебето чрез кърмата ще му помогнат да е по-устойчиво на подобни зарази в бъдеще.

Не вярвате, че кърменето има ползи за здравето след първия ден

Майките кърмачки често си мислят, че кърменето е важно в първите дни от живота на бебето. Но продължителното кърмене е от огромно значение за организма и развитието на мъничето.

Според лекарите, кърменето трябва да трае минимум 9 месеца, защото дотогава имунната система на бебетата не е достатъчно развита.

Бременна сте

Много жени се плашат от кърменето по време на бременност. Това не носи никакви рискове за вас или бебето. Освен това митът, че няма да остане коластра за новороденото ви бебе е погрешен.

Кърмите поотраснало дете

Породените деца имат нужда от еднакви количества мляко. Ако едното дете е малко поотраснало, а вие имате новородено, това не означава, че трябва да се притеснявате. Майчиното тяло е способно да произвежда достатъчно кърма и за двете деца.

Детето е в преход към твърда храна

Основният източник на хранителни вещества преди навършване на една година е кърмата. След това се започва плавен период на захранване с твърда храна или частици от нея, за да свикне тялото на бебето с останалите видове хранителни вещества.

Но захранването не означава, че трябва да спрете с кърмата, напротив. Докато детето напълно премине към твърда храна, кърмата е необходима.

Свързани статии

Започнали сте да вземате лекарство

Повечето лекарства, отпускани със и без рецепта на пазара се считат за безопасни по време на кърмене. Това не означава, че важи за всички медикаменти. Най-доброто решение е да попитате лекаря си в момента на изписването.

Поникване на зъбките

На бебето му поникват зъбки и започва да ви хапе по време на кърмене. Това понякога е болезнено, но не означава да спрете да кърмите.

Когато усетите, че започва да ви хапе, подайте му веднага някаква гумена играчка, с която да почеше венците си. Така ще свикне по-лесно.

Тревожите се, че продължителното кърмене ще травматизира детето ви

Няма такава опасност, поне до около втората година. И не се притеснявайте, че трудно ще се отбие. Всичко става с много търпение и постоянство.

Коментирай
2 rate up comment 4 rate down comment
Trojka Ahilowa ( преди 8 години )
До tani80s: извратена си, щото си маниачка, по-добре с биберон, отколкото с луда глава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7 rate up comment 4 rate down comment
tani80s ( преди 9 години )
Биберона никога не може да бъде пълен с любов,колкото и да ви се иска!С кравешка любов,може би,но не и с човешка...Кърменето е много повече от хранене!!!Аз сигурно съм извратена защото за мен кърменето не е отвращение,по-скоро изкуствената храна е вид отвращение от твоето бебе,липсва любовта която майката трябва да изпитва към детето си.само си намирате причини да не кърмите,ужасно много хубави моменти изпускате...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 5 rate down comment
Лоранс Перну ( преди 9 години )
,,По-добре да давате на бебето си биберон с любов, отколкото гърдата си с отвращение.,,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7 rate up comment 3 rate down comment
ana ( преди 9 години )
Не кърменето е тъпо,а ти...Блъскайте си бебетата с изкуствените *** и си мислете че правите нещо...Вие сте за съжаление
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 5 rate down comment
Men ( преди 9 години )
Кърменето е тъпо, а на след една година сме на работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар