Майчинство

Истини и митове за появата на първите зъбки

Какво трябва да знаят родителите?

19.06.2015г. / 15 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Поникването на първите зъбки често е истинско предизвикателство за малкото бебе и родителите му. Усещанията, неприятната болка, зачервяването, подуването на венеца са само част от симптомите, които могат да се появят и да предизвикат раздразнение.

Могат да се появят още повишена температура, болки в ушите, безпокойство, безсъние, дори диария. Важно е да се отбележи, че тези признаци могат да подсказват за някакво заболяване или инфекция, затова не трябва да бъдат пренебрегвани.

По отношение на първите зъбки съществуват и редица митове, на които родителите не трябва да се доверяват. Вярно е, че първите млечни зъби не са постоянни, но това не означава да не полагаме грижи за тях, както и за облекчаване на придружаващите симптоми по време на поникването.

Мит: Бебешките зъби не са от значение, защото и без това ще бъдат заменени с постоянни.

Истината: Лошото поддържане и развалените млечни зъбки могат сериозно да увредят постоянните зъби, тъй като бактериите се предават от поникналия вече млечен зъб на постоянния, „чакащ“ отдолу.

Мит: Оралното здраве на бебето не е от значение, докато не се появи първият зъб.

Истината: Здравето на венците е толкова важно, колкото и това на зъбите. Именно заради това е от голямо значение почистването на венците след всяко хранене.

Мит: Билките не помагат в облекчаването на симптомите при поникване на млечни зъбки така, както медикаментите.

Истината: Билките се използват от векове в алтернативната медицина и имат действие, което заслужава уважение.

Лайката, например, е известна с успокояващото си и отпускащо действие, което помага при болката от поникването на зъбите. Освен това намалява и диарията, ако тя се появи в този период. Но в много случаи само лайката не е достатъчна да се решат различните проблеми. Затова съществуват специално разработени хомеопатични препарати, какъвто е Дентокинд.

Освен лайка, той включва и други хомеопатични съставки, например Беладона и Ферум фосфорикум, доказано ефективни за намаляване на дискомфорта при болезнени и чувствителни венци, болки в ушите, безпокойство, безсъние, диария и повишена температура, които са най-честите проблеми в периода на поява на нови зъбки. При остро състояние се дава по 1 таблетка до 6 пъти дневно, която се смуче или може да разтвори в чаена лъжичка вода. 

Снимка: iStock

Мит: Кухините в бебешките зъби не са от значение.

Истината: За съжаление, това далеч не е вярно. Кухините, дупчиците и слабостите в емайла на бебешките зъби са не само козметичен недостатък. Те могат да причинят болка, дискомфорт и дори абсцес, ако не бъдат лекувани.

Кухините в зъбките са благоприятна основа за увеличен растеж на бактерии, които могат да се разпространят чрез кръвообращението и да предизвикат редица проблеми в цялостното здраве на детето.

Мит: Бебетата и децата не се нуждаят от зъболекар, докато не навършат поне 3 години.

Истината: За съжаление, много родители водят децата си на зъболекар, когато се появи проблем. В много от случаите дори е късно зъбчето да бъде спасено.

Именно заради това специалистите в областта на денталната медицина съветват профилактичните прегледи при зъболекар да започнат веднага след появата на първото зъбче. Така се прави адекватна оценка на растежа и развитието на зъбите.

Коментирай