Майчинство

Сигурни знаци, че бебето е добре накърмено

Промяна в гърдите след кърмене

12.06.2015г. / 12 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

През първите седмици след раждането на бебето много майки, които са избрали да кърмят често си задават въпроса дали бебето им получава достатъчно майчино мляко. Тези притеснения са съвсем нормални, но има някои сигурни знаци, които подсказват, че бебето се храни добре. Ето някои от тях.

Наддаване и растеж на бебето.

Когато бебето получава достатъчно кърма то наддава много добре, расте на височина и обиколка на главичката. През първите дни на своето раждане е нормално да загуби около 10% от своето телесно тегло. Но в рамките на две седмици бебчето ще възстанови теглото си и когато кърмата е качествена и достатъчна като количество, то ще започне да наддава.

Трябва да знаете, че наддаването на тегло невинаги е еднакво. Ще има седмици, в които ще е повече и такива, в които ще е по-малко.

Според педиатри бебето наддава на килограми приблизително:

  • от първия ден на раждането до 3-ия месец със 150-200 г на седмица
  • от 3-ия до 6-ия месец със 100-150 г на седмица
  • от 6-ия до 12-ия месец със 70-90 г на седмица

В първите шест месеца от живота си бебетата удвояват своето тегло, а до 12-ия месец обикновено тежат два пъти и половина повече, на дължина са пораснали 1,5 пъти, а обиколката на главичката се е увеличила с около 7,6 см.

Бебето се изхожда добре.

Когато бебето получава достатъчно мляко, няма как да не забележите промяната в неговото ако. През първите часове от своето раждане акото на бебето е плътно, черно и лепкаво, нарича се още мекониум.

След 24-48 часа, постепенно започва да става кафяво и да изсветлява на цвят. След около 5 дни акото на кърменото бебе има жълтеникав цвят и продължава да изсветлява. Много кърмени бебета се изхождат по три или повече пъти на ден, което е знак, че получават достатъчно количество мляко.

Промяна в гърдите след кърмене.

Когато дойде часът за кърмене ще забележите колко твърди, плътни и болезнени са гърдите ви. След като приключите с кърменето, гърдите стават по-меки и по-малко болезнени. Това също е знак, че сте нахранили бебето добре.

Свързани статии

Бебето е щастливо и спокойно.

Бебетата, които получават достатъчно кърма, често заспиват веднага след кърмене, щастливи са и спокойни.

Цвят на кожата

Ако бебето ви е достатъчно хидратирано, ще има мека и розова кожа.

Поглъщането на кърмата като звук.

Когато кърмите се заслушайте добре. Ако чуете вашето бебе да преглъща докато суче, означава че получава мляко. Когато кърмата му е достатъчна, то само ще си отдели главичката от гърдата ви.

Снимка: istock

Коментирай