Майчинство

Грижа за бебето през първия месец

Как да се справите с коликите

23.06.2015г. / 12 38ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

След девет месеца, най-сетне на бял свят се е появило вашето бебе. С неговата поява щастието ви е неизмеримо, но заедно с това ще има и много предизвикателства, пред които ще бъдете изправени. Грижите за бебето през първия месец са едни от тях.

В следващите редове споделяме някои основни насоки, които ще ви бъдат от полза в новия старт от живота ви.

Хранене на бебето

Майчината кърма или бебешката формула са единствената храна, от която вашето бебе ще има нужда за първите 4-5 месеца от своя живот. Новороденото не бива да приема козе или краве мляко преди първата си година.

Тези млека са с високо съдържание на протеини и сол и са по-трудносмилаеми за бебешкото стомахче. В допълнение, тези млека не съдържат много от важните витамини и минерали. Вашето бебе се нуждае от фолиева киселина и витамин B12, две хранителни вещества, които помагат за предотвратяване на анемията и недостига на желязо. Ако кърмите вашето бебче, знайте че през първия месец то ще се нуждае от около 10-12 кърмения в денонощие.

Много майки купуват електронен кантар и мерят бебето преди и след хранене. Това им помага да проследят дали бебето се е нахранило достатъчно, но също така и да проследят през първите месеци дали и с колко бебето наддава.

Как да разберете дали бебето е накърмено. Когато бебето е сито то само ще се отдели от гърдата ви. Ако храните бебето с изкуствена формула е важно да се посъветвате с педиатъра колко на брой да са храненията.

Плач и колики

Плачът е единственият начин, чрез който бебето комуникира с вас през първия месец. Причините за бебешкия плач могат да бъдат различни, като глад, умора, страх, болка, температура, когато на бебето му е твърде топло или студено, мръсни пелени и не на последно място колики.

Ако сте изключили всички възможни причини за бебешкия плач, тогава остават само коликите. Едни от признаците подсказващи колики при бебета, включват:

  • Плач или нервност през по-голямата част от деня или нощта.
  • Изпитвате трудности да успокоите бебето.
  • Бебето е спокойно през деня, но вечер и нощно време е неспокойно и плаче.
  • Когато бебето страда от колики, то свива крачетата към коремчето си и други.

Ако кърмите е много важно каква храна ще консумирате. Препоръчва се да се избягват пикантни храни, кофеин, някои млечни продукти, зеленчуци, които предизвикват появата на газове. Важно е когато кърмите да изправяте бебето на всеки 5 минути, за да може да се оригне.

Това правило важи и за бебета хранени с шишета, но при тях оригването е след края на храненето.

Какво може да помогне да облекчите коликите?

Масажът на коремчето на бебето е един от първите методи, който може да го успокои. Някои майки приготвят чай от копър, който дават на бебетата след хранене. Други предпочитат силата на хомеопатията в борбата с коликите.

Безопасен и ефективен хомеопатичен продукт, на който може да се доверите, е Коликинд. Това е единственият продукт за грижа при колики, който може да се дава и профилактично още от първата седмица след раждането.

Лесен е за прием, тъй като е под формата за капки. В състава си включва пет хомеопатични препарата:

- лайка – известна с антисептичните си и успокояващи свойства, сантонинов пелин – облекчава стомашното неразположение при нервните деца, суроватка от краве мляко – води до съзряване на лигавицата на стомаха и помага при храносмилателни разстройства; колоцинт – африканско растение, бори се срещу спазми и болки на стомаха и магнезиев хлорид, който помага за безболезненото освобождаване от газовете и действа благотворно при запек и метеоризъм.

Профилактичният прием на Коликинд е 3 пъти по 3 капки дневно, а при остри симптоми се препоръчва да се дават на бебето 6 пъти по 3 капки през час (максимум до 6 пъти дневно).

Курсът на лечение може да продължи до 2-3 месеца или до облекчаване на симптомите.

 

Къпане на бебето

Едно от най-големите предизвикателства за родителите е къпането на бебето. През първите седмици от своята поява бебето ще трябва да се къпе на всеки 2-3 дни. Така бебето ще свикне с програма, която ще стане част от неговия живот.

За да бъде бебешката баня удобна за вас и бебчето, следвайте няколко основни правила:

  • Помещението, в което ще къпете бебето трябва да бъде предварително добре отоплено.
  • Преди да започнете с къпането, пригответе всичко необходимо, като пълно коритце, бебешка козметика, чиста вода за поливане, термометър за измерване на температурата на водата.
  • Поддържайте температурата на водата приятно топла, но не гореща.
  • Преди да поставите бебето във ваната винаги пробвайте температурата на водата.
  • Личицето на бебето винаги мийте с чиста вода и мека кърпа.
  • Очичките се измиват с чиста вода като се започва от вътрешния им ъгъл към външния.
  • Използвайте мека кърпа и подходяща бебешка козметика за измиването на останалата част от телцето.
  • Обърнете специално внимание на гънките и свивките.
  • За да избегнете бързото изстиване на водата, измийте първо главичката на бебето.
  • След като приключите банята поставете бебето в мека кърпа и го увийте нежно, като не пропускате и главичката.

Грижа за кожата

Свързани статии

Кожата на новороденото е изключително нежна.

През първия месец основната ви грижа ще бъде пъпчето, ако не е паднало в родилния дом.

То трябва да се почиства със спирт, да се пази от влага, мокрене и възпаления.

Снимка: istock

Коментирай