Майчинство

Опасно ли е прехранването на бебето?

Възможно ли е да се случи това?

07.07.2015г. / 13 20ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Различните култури възприемат храненето на бебето по различен начин. Родителите също имат различни представи за това кое е здравословно за бебето им.

Например, някои родители смятат, че пухкавите бебета са знак за добре свършена работа. Други пък се притесняват да хранят прекалено бебетата си, защото свързват дебеличките бебенца със затлъстели тийнейджъри в по-късна възраст.

При всички положения, нито прехранването, нито недохранването са добри опции. Винаги трябва да се внимава храната да е точно толкова, колкото е необходима.

Почти невъзможно е едно бебе да бъде прехранено. Те са изключително сензитивни към ситостта. Въпреки това се случва.

Как да разберете, че прехранвате бебето?

Теглото на бебето е основен и много добър показател за прехранване. Плюенето също подсказва, че бебето няма нужда от повече храна.

Ако бебето само започне да избутва гърдата на майката, бутилката или лъжичката, това е ясен знак, че то не желае да поставя нищо повече в устата си.

Колко често се случва да се прехрани бебето?

Изключително рядко се случва бебето да допусне да бъде прехранено, просто защото то започва да се дърпа.

Свързани статии

Когато се случва, какво причинява прехранване?

Прехранването е по-лесно за забелязване, когато бебето е все още на хранене с бутилка, защото ясно си личи какво количество е погълнато. Също така бебетата полагат по-малко усилия, пиейки от шишето, така че по невнимание може да приемат малко повече мляко от нормата.

Опасно ли е прехранването?

Прехранването на бебето или нуждата от повече храна може да се дължи на проблеми със съня, прекалено активен сукателен рефлекс. Може вие да го храните твърде бързо и затова то да показва симптоми на свръхстремеж към ядене.

Опасно е ако се случва твърде често. Затова трябва да сте бдителни.

Коментирай
3 rate up comment 0 rate down comment
tani80s ( преди 8 години )
Кърмено бебе няма ка к да се прехрани.Който е кърмил го знае,че не може да накараш насила бебето да суче от гърда ако не е гладно.За другите хранени със шише това не може да се каже.Когато се довериш на детето си,то да прецени кога се е наяло няма да има прехранване.Но повечето родители хранят детето насила с определено количество като не се интересуват от това дали то иска или не.Все още се спазва "закона" ,"айде една лъжичка за мама,за тати,баба ,дядо"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време