Майчинство

Знаци, че детето ви е разглезено

Как да познаем, че нещо не е наред в поведението на детето?

07.10.2015г. / 11 15ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Нито един родител не иска детето му да е разглезено. Понякога обаче това се случва. Не искаме да хвърляме вина върху родителите, но много често погрешното възпитание е в основата на този проблем.

По-лошото е, че някои родители не съумяват да регистрират този проблем, когато той вече е настъпил. Затова ще очертаем няколко ясни знака, че детето е разглезено.

Трудно се радва

Обикновено децата лесно се въодушевяват, когато им кажете, че им предстои нещо забавно, например ходене на лунапарк, излет в любимия им парк, специално пътуване или каквото сте подготвили за тях.

Разглезеното дете не реагира въодушевено на тези изненади, защото вече е свикнало да получава тези неща като даденост. Още по-лошото е, ако детето прояви интерес към заниманието, което сте му обещали само ако има и материална награда или лакомство.

Сълзите потичат лесно

Вярно е, че децата плачат често и за много неща. Но разглезените деца тутакси започват да реват силно винаги, когато не получат онова, което искат. Някои деца дори реагират по този начин, ако получат отрицателен отговор.

Ако досега не сте обръщали внимание на сълзите – направете го! Те говорят много за детското поведение и светоусещане. Ако се вгледате ще откриете каква огромна разлика има между искрените сълзи и тези от инат и яд.

Липса на благодарност

Независимо дали става дума за голяма или малка облага, детето трябва да се научи не само да изразява благодарност, но и да разбира защо тя е нужна. Важно е значението на благодарността да се обяснява на детето от най-ранна детска възраст.

Снимка: iStock

Никога не казва „моля“

Освен думичката „благодаря“, „моля“ също е важен показател за разглезеността на детето. Разглезените деца често заповядват на родителите и връстниците си да направят нещо или да им дадат онова, което искат.

Прояви на грубост

Разглезените деца проявяват грубост най-вече към близките си, но със задълбочаване на проблема тези прояви се насочват и към чужди хора – връстници, учители, семейни приятели, непознати хора.

Това до голяма степен се дължи на факта, че детето няма понятие що е то уважение и социално поведение.

Изисква неща без да пита

Отново нещата опират до това, че разглезеното дете смята всичко за даденост. Ако детето е свикнало да изисква и да настоява, а не да моли или да пита дали може да направи или получи нещо, то определено глезотията е взела надмощие над възпитанието.

Коментирай