Майчинство

Какво причинява хъркане при новородените?

И кога е опасно за здравето?

23.10.2015г. / 13 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Много майки на новородени бебета се притесняват, че бебетата им започват да хъркат. Какво представлява бебешкото хъркане и кога е опасно?

Малките бебета са склонни да произвеждат хъркащи звуци. Това в повечето случаи се дължи на все още тесните дихателни пътища и многото секрети, образувани в лигавиците. Въздухът преминава през тези тесни пътища и обилни секрети, причинявайки вибрационни звуци.

В повечето случаи това неудобство затихва постепенно с времето. С порастването бебето се научава да преглъща излишната слюнка, което улеснява дихателните пътища.

Как да предпазим бебето от хъркане?

Чести промивки на нослето

Използвайте вакуумните помпички за прочистване на бебешкото носле. Тъй като новородените бебета все още нямат рефлекса да издухват секретите, вакуумните помпички са много подходящ начин за отстраняване на секретите.

Ако носът на бебето ви се струва запушен, капвайте по няколко капки разтвор от вода и морска сол, след това прочиствайте с вакуума.

Инхалация

Загретият въздух помага при всички случаи за отпушване на запушен нос. Пуснете горещата вода на душа, така че да се образува пара в банята. Внесете бебето там за известно време преди лягане.

Овлажненият въздух ще помогне за отпушване на нослето и по-лесното изхвърляне на секретите.

Премахнете всички алергени в стаята

Бебето може да хърка заради алергична хрема. Затова се погрижете да премахнете всички възможни алергени в спалнята.

Свързани статии

Кога е опасно?

Трябва да сте внимателни и наблюдателни, защото хъркането може да е причинено и от инфекции на горните дихателни пътища. В такива случаи незабавно трябва да посетите педиатъра си, за да се предприеме адекватно лечение.

Трябва да се има предвид, че бебетата могат да хъркат и при никненето на първите зъби. По време на този процес слюноотделянето също е засилено с оглед компенсация на дискомфорта във венеца на бебчето.

Коментирай