Най-натуралната алтернатива на памперсите за еднократна употреба. Довери се на бебето си, за да спестиш пари и да намалиш драстично боклука си. Ако си родител и се чувстваш гузен заради планините еднократни памперси, които изхвърляш, не му мисли чак толкова с какво да ги замениш. Можеш просто да не използваш нищо – така е най-добре за природата, няма нужда да переш, безплатно е и има положителен ефект върху емоционалната връзка с детето ти.

Идеята може да ти звучи кощунствено, но всъщност хората във всички култури някога са отглеждали децата си именно по този начин. Напоследък някои по-светнати родители преоткриват тази практика.

Напук на масовото схващане, че бебетата нямат никакъв контрол върху естествените си функции, все повече родители успяват чрез комуникация и вслушване в детето си да уловят сигналите, които то им дава от най-ранна възраст. Така дори съвсем малки бебета под 6 месеца могат да “съобщават” на мама и татко чрез определени звуци и поведение, че имат нужда да се облекчат. Ако си сменил 2-3 памперса в живота си, не може да не си забелязал, че бебетата “се изпускат” точно в момента, в който усетят че са съблечени. В действителност това е проява на вродения им стремеж да се запазят сухи и чисти. С употребата на прехвалените памперси с вечно суха повърхност ние всъщност ги приучваме да игнорират сигналите на тялото си.

Може би е случайно съвпадение, но препоръката децата да не се слагат на гърне преди двегодишна възраст датира горе-долу от появата на първите еднократни пелени през 50-те години на миналия век. Но ако днес някой върл фен на покойния д-р Спок ти каже, че бебето ти без памперс вече се е запътило към кушетката на психоаналитика, просто напомни, че практикуваш ЕБХ (естествена бебешка хигиена) и си служиш с общуване, а не с педагогическите похвати пошляпване, унижение и засрамване, които и без това все още са класика в твърде много български семейства.

Ако избереш варианта ЕБХ, ще трябва да посветиш доста време и внимание на бебето си през първите месеци. Заеми се само ако за теб това не е жертва, а незабравим период от живота и връзката ви, който ще си спомняш цял живот. А за моментите, в които сте на обществено място или пътувате, можеш да се снабдиш с памперси за многократна употреба.
Прочетете още за ЕБХ nodiaper.beinsa.info

Материалът е предоставен от Gorichka.bg