Майчинство

Без пелени

11.12.2006г. / 23 29ч.
Аз жената
Без пелени

Най-натуралната алтернатива на памперсите за еднократна употреба. Довери се на бебето си, за да спестиш пари и да намалиш драстично боклука си. Ако си родител и се чувстваш гузен заради планините еднократни памперси, които изхвърляш, не му мисли чак толкова с какво да ги замениш. Можеш просто да не използваш нищо – така е най-добре за природата, няма нужда да переш, безплатно е и има положителен ефект върху емоционалната връзка с детето ти.

Идеята може да ти звучи кощунствено, но всъщност хората във всички култури някога са отглеждали децата си именно по този начин. Напоследък някои по-светнати родители преоткриват тази практика.

Напук на масовото схващане, че бебетата нямат никакъв контрол върху естествените си функции, все повече родители успяват чрез комуникация и вслушване в детето си да уловят сигналите, които то им дава от най-ранна възраст. Така дори съвсем малки бебета под 6 месеца могат да “съобщават” на мама и татко чрез определени звуци и поведение, че имат нужда да се облекчат. Ако си сменил 2-3 памперса в живота си, не може да не си забелязал, че бебетата “се изпускат” точно в момента, в който усетят че са съблечени. В действителност това е проява на вродения им стремеж да се запазят сухи и чисти. С употребата на прехвалените памперси с вечно суха повърхност ние всъщност ги приучваме да игнорират сигналите на тялото си.

Може би е случайно съвпадение, но препоръката децата да не се слагат на гърне преди двегодишна възраст датира горе-долу от появата на първите еднократни пелени през 50-те години на миналия век. Но ако днес някой върл фен на покойния д-р Спок ти каже, че бебето ти без памперс вече се е запътило към кушетката на психоаналитика, просто напомни, че практикуваш ЕБХ (естествена бебешка хигиена) и си служиш с общуване, а не с педагогическите похвати пошляпване, унижение и засрамване, които и без това все още са класика в твърде много български семейства.

Ако избереш варианта ЕБХ, ще трябва да посветиш доста време и внимание на бебето си през първите месеци. Заеми се само ако за теб това не е жертва, а незабравим период от живота и връзката ви, който ще си спомняш цял живот. А за моментите, в които сте на обществено място или пътувате, можеш да се снабдиш с памперси за многократна употреба.
Прочетете още за ЕБХ nodiaper.beinsa.info

Материалът е предоставен от Gorichka.bg

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
newage ( преди 11 години )
Всъщност тук не става дума за приучаване на детето към гърне, то само ще седне на него, когато е готово. Става дума да се откликне на естествените му нужди. Ако то ви казва, че му се ***, и вие го разбирате, защо да не му помогнете да го направи в мивката, вместо в гащите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Цецо ( преди 11 години )
Всъщност, в случая вие не учите детето да седи на гърне, а обратното - то ви съобщава когато има нужда и тогава просто го придържате над подходящ съд или навън на открито. Такива деца, както стана с нашия син, нямат нужда от тоалетна тренировка, защото когато проходят и започнат да сядат, те вече ще са "тренирани", т.е. знаят че не са ака и *** в гащите, а извън тях. И сами сядат на гърнето, без да ги учите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Мира ( преди 11 години )
Аз имам изумително ясни спомени от ранното си детство и помня, че само като ми оголят дупето, веднага ми се дохождаше до тоалетна и това е почнало от рано и рано са ми махнали пелените. Според мен вариантът ЕБХ си е перфектен, но е и доста индивидуален, защото може би не при всяко бебе би бил подходящ. Успех на майките :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Антоанета ( преди 11 години )
Чела съм, че френските психолози предупреждават да не се стараем да приучаваме твърде рано бебетата към гърне, понеже това предизвиква отказване да ползват гърнето в по-късна възраст (имам такива наблюдения)и психически смущения. Според специалистите детето твърде силно иска да зарадва майка си, а все още не може да контролира отделителните си фунции.Какво мислите за това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар