Майчинство

9 неща, които трябва да знаем за кърменето

Най-важното за кърмещите жени, които имат проблеми с продукцията на кърма

07.01.2016г. / 09 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Кърменето е от огромно значение за здравето и пълноценното израстване на бебето. То влияе положително и на майчиното здраве в дългосрочен план. Намалява риска от диабет тип 2, подобрява сърдечното здраве, внася баланс в хормоналните нива.

Въпреки това много жени решават да не кърмят или да спрат да кърмят преждевременно. Ако сте от жените, които искат да кърмят, но имат проблеми с количеството кърма, запознайте се с някои неща, които трябва да знаем за кърменето!

Какво трябва да знаем за кърменето?

1. Лекарствата могат да стимулират кърмата, но могат и да я спират. Консултирайте се с лекар, ако приемате някакви лекарства. Ако пък имате проблеми с продукцията на кърма трябва да знаете, че има начини за стимулирането й чрез храна и хранителни добавки, за които отново трябва да говорите с наблюдаващия лекар.

2. Бебето ви няма да има еднакъв апетит всеки път. Невинаги ще иска да се храни от една и съща гърда. Затова трябва да ги редувате, както да редувате и позата, в която кърмите, за да предизвикате апетита му.

Снимка: iStock

3. За да провокирате секрецията на повече кърма, изпомпвайте с помпата веднага след като бебето се нахрани, особено ако му е отнело кратко време. Изпомпването на още кърма стимулира секрецията й за следващото хранене. Но и внимавайте да не изпразвате прекалено гърдата, защото така я стимулирате да произвежда повече мляко, отколкото е необходимо на бебето. Това от своя страна ще доведе до хиперлактация и ще влезете в един омагьосан кръг на прекалено често цедене.

4. Уверете се, че бебето суче ефективно от гърдата, а не просто седи на нея и заспива. Младите майки невинаги успяват да различат двете неща. Съществува известен риск от недохранване на бебето.

5. Кърменето е работа в екип. Невинаги бебето ви ще е в кондиция, както и вие. Но при упорита работа нещата могат да се случат в точното време.

6. Ако имате сериозен проблем с кърменето, говорете с лекаря си дали не е по-добре да се премине към хранене от бутилка. Ако имате собствена кърма, но по някаква причина бебето не иска да суче от гърда, а предпочита бутилка с биберон, това може да е решението.

Ако нямате кърма и нищо не помага за провокирането й, преценете с помощта на вашия лекар кое адаптирано бебешко мляко е най-подходящо.

7. Обемът на кърмата е правопропорционален на запасите й, според kidspot.com.au. Колкото повече кърмите, толкова повече кърма ще има!

8. Всяка кърма е полезна. Дори можете да комбинирате собствената си кърма с адаптирано мляко. Разбира се, наблягането на естествената кърма е приоритетно.

9. Преди да спрете да кърмите уведомете лекаря си. Важно е да се прецени дали бебето се нуждае от още време, за да се отбие и дали здравословните му показатели позволяват това.

Коментирай
6 rate up comment 0 rate down comment
ана ( преди 8 години )
"Ако имате сериозен проблем с кърменето, говорете с лекаря си"-НЕ говорете с лекаря си,а с КОНСУЛТАНТ ПО КЪРМЕНЕ!!!!"Ако нямате кърма"-НЯМА ТАКОВА ПОНЯТИЕ!Говорете с консултант по кърмене.Може да имате ,ако искате
отговор Сигнализирай за неуместен коментар