Майчинство

Обезщетения за болнични, директно от НОИ

10.01.2007г. / 11 46ч.
Аз жената
Обезщетения за болнични, директно от НОИ

Предвидените промени от 1 януари за изплащането на обезщетенията за болнични, трудоустрояване, бременност, раждане и отглеждане на дете, както и отпускане на помощи в случай на инвалидност, поради общо заболяване ще бъдат изплащани от НОИ, затова всеки трябва да има лична банкова сметка. Това едва ли ще е проблем за по-голямата част от българите, тъй като почти всеки днес разполага със своя лична сметка в банка.

Обезщетението ще е отново 80% от средната надница за последните 6 месеца, но вече няма да има значение дали човек е ползвал болнични до този момент или не. Но ще минават между 40 и 60 дни от датата на болничния, до момента, в който ще получим обезщетението. Това ще се усети чувствително при хората, които ползват повече от 20 дни болнични, защото реално един месец ще бъдат без доходи.
Както и преди, работникът трябва да занесе болничния си лист в счетоводството на фирмата, но наред с това трябва да даде и банковата си сметка. Бланката за болнични е нова, като част от информацията се попълва вече и от работодателя. Освен това работникът трябва да попълни и молба декларация по образец. Всички тези документи работодателят трябва да занесе в НОИ, в първия ден, след като е платил заплатите за месеца, да се срещне със служител, който да провери дали всичко е наред и да вземе входящ номер за всеки болничен лист. От тук нататък работникът трябва да изчака 30 дни, след което да търси обезщетението за болнични в банковата си сметка.
Предвидените средства за болнични са 194 млн. лева.

Териториалните поделения (ТП) на НОИ ще са тези, които ще приемат заявления за отпускане на парично обезщетение при трайна безработица.

Коментар: Смятам, че промените при изплащане на болнични и майчинство не са удачни, защото при коректен работодател се знае датата на изплащането на заплатата с болничния и други обезщетения и не се налага чакането незнайно колко време за получаването на обезщетението.
Поради същата причина работодателят може да спре авансовите плащания, защото парите за обезщетение вече няма да минават през него.
Предпочитам всеки да има право на избор при начина на изплащане.
Защото при дълги болнични човек разчита на тези пари и когато има фиксирана дата за получаването може да планира разходите си.
Красимира Монева, 35 г., София

Коментар: Мисля, че е престъпление да оставиш болен човек без пари за 1 месец. Освен обичайните разходи за храна, ток, вода, отопление и др., в този момент човек се нуждае и от лекарства.
Само за лечение на един бронхит отиват 100-200 лв. Да не говорим за по-тежки заболявания, при които съответно и болничните са по-продължителни. Не знам откъде им хрумват тези “гениални” идеи на нашите управници.
Диди Димитрова, 29 г., София

Коментар: Както винаги българската държава “помисли блестящо” за хората, които имат нужда от болнични! Що за простотия – ти си болен, имаш нужда от пари, а ги получаваш след като оздравееш, ако оздравееш след “подобна грижа”!?
Вера Иванова, 31 г., София

Коментар: Като си платя лекарствата, другия месец с какво ще храня децата си, с какво ще си платя нужните разходи – като ще ми платят след 2 месеца? Много искам да задам някои въпроси на г-жа Масларова и Сие?
Нора Иванова, 41 г., СОФИЯ

Коментар: За пореден път държавата помисли “перфектно” за всички, които ще имат нещастието да се разболеят. Излиза така, че си виновен че си се разболял, и ще си получиш парите като си здрав, ако изобщо оздравееш след такива “грижи”.
Що за болен мозък измисля такива простотии? Да не споменаваме и текущите сметки или ако не дай си боже имаш и кредити, за които банката не я интересува защо ти се бави заплатата. Това е жалката картинка в държава приета в ЕС.
Денка Стоянова, 34 г., Казанлък

Коментар: Голяма ГЛУПОСТ е новият начин за изплащане на болничните. Най-малката беда е, че ще бъде по банков път. За мой късмет получих тежка контузия в коляното на 03.01.2007, ще бъда в болнични най малко 90 дни.
Вместо да си получа заплатата(болничните) на 05.02.2007 най-рано мога да разчитам на пари след 05.03.2007 год., а ако има грешка ( не зависеща от мен) до май 2008. За лихви не иде и реч. А аз ако през това време не си платя тока, не си платя данъците и т. н. ще бъда наказан финансово или оставен без ток. Точно когато имам нужда от повече пари, аз оставам без пари. Това е социална държава.
Поради което имам молба към министър МАСЛАРОВА да ми бъде отпуснат безлихвен кредит за да ОЦЕЛЕЯ. СЧИТАМ ЧЕ ТАЗИ ПРОМЯНА ИМА АНТИ ХУМАННА ЦЕЛ – БОЛНИТЕ ДА НЕ ОЦЕЛЯВАТ И ДА СЕ ЛИКВИДИРАТ ЧРЕЗ ИКОНОМИЧЕСКИ ЛОСТОВЕ.
Георги Бекяров, 56 г., Пловдив

Коментар: Всеки ден си задавам въпросите: Какво правя в тази корумпирана и вехнеща България? Защо, позволяваме да ни ръководят шепа болни, безсъвестни и безсърдечни “хора”?
Най-лошото е, че го чувам от все повече и повече хора наоколо. Последната голяма глупост – болничните ще ги изплаща НОИ? Това е “БЪЛГАРИЯ” – първо се действа, а после се мисли/ако има с какво/.
Много бих искала да изгонят всички депутати от парламента и от България, а защо да не ги ЗАМЕНИМ ЗА 5-те НИ СЕСТРИ ОТ ЛИБИЯ? Добра сделка за България, нали?
Славка Милева, 34 г., Пловдив

Коментар
: Това е пълно безумие! Абсолютно съм за да заменим нашите депутати със сестрите от Либия! Ама какво им пука на далавераджиите, връзкарите и всички лапачи, които няма нужда дори да си вземат болнични! Те си ходят в парламента от време на време.... Либийските затвори ги чакат.
Цвети Иванова, 45 г.

Коментар: Аз сама водя счетоводството на фирмата и съм бременна в 9-ия месец. Какво да ви кажа за НОИ... за втори път ми връщат болничния лист.
Първият път ми го върнаха понеже имало несъответствие в имената – доктора писал моминското име в болничния лист, а в техните компютри съм излизала с фамилията на съпруга ми.
Занесох им уверение от общината, че става въпрос за едно и също лице и че се получава разминаване понеже личната ми карта не е готова. След това ми върнаха отново болничния понеже видели несъответствие между датата от която започва болничния и датата на издаването му.
Занесох го отново на лекаря за корекция, след което отново в НОИ. Сега се надявам да не го върнат отново и най-накрая да получа обезщетението, което ми се полага по закон.
Гергана Вълкова, 23 г.

Коментар: И моят коментар като останалите е негативен. Това е поредната недомислица на управляващите, с която още повече да изнервят и без това изтръпналият от сивата действителност българин. Бременна съм в третия месец и се наложи да вляза в болницата за 5 дни. Дадоха ми още 20 дни домашен отпуск, тъй като не се чувствам добре. След като занесох болничния лист на счетоводителката ни, получих обаждане че е сгрешена някаква дата и се наложи отново да се връщам. Освен това трябва да чакам до 12.03-когато ще се изплатят заплатите в нашата компания и едва тогава ще го занесат в НОИ. Оттам броя 30 дена-и какво излиза – че ще взема пари след почти 2 месеца... Егати чудото. А ДОТОГАВА???
Данаила Манолова, 29 г.

Коментар: Не мога да повярвам, че разумен човек, какъвто изглежда г-жа Масларова може да измисли подобна глупост. Според мен това е поредната гавра с нас, работещите хора в тази държава.
Гергана Пулева, 33 г.

Коментар: БЕЗ КОМЕНТАР. Както повечето неща в нашата мила родина.
Златина Георгиева, 26 г.

Коментар: Не зная кой е редакторът и ще стигне ли това мнение до НОИ, но ще ви разкажа една приказка. Имало едно време, началото на 21 век, една Снежанка с две джуджета. Принцът се запилял отдавна по царските си задължения и Снежанка сама се грижела за джуджетата. С една заплата от 300лв. и много любов, заеми и лишения, естествено. Но... един януарски зимен ден тя се разболяла и я оперирали от онкологично заболяване. Всичко минало добре, но Снежанка легнала болна за 180 дни. Двете джуджета много работили, грижели се за нея, по два пъти носели болничните й до болницата за отстраняване на грешки, но злата вещица НОИ само злорадо се смеела и поклащала глава. Надявала се Снежанка да заспи вечен сън и не й пукало как и с какво ще се хранят джуджетата. Май зловеща приказка излезе, но и на Снежанка не и е лесно. Едва на 15 март ми преведоха за януари, а сега не се знае. Дъщеря ми е студентка, синът ми учи, няма как да спрем да живеем, докато лудите се налудуват. А края на приказката ще бъде с Happy End, ako Снежанка и нейните джуджета заминат в друго царство без зли вещици и се опитат да забравят и род и родина.
Снежанка Йорданова, 41 г.

Коментар: Поддържам мнението на всички останали и искам да допълня само, че и аз чакам вече четвърти месец да ми изплатят болничен за януари. Бременна съм с второ дете в петия месец, а няма пари, няма с какво да си платя сметките . Нека г-жа Масларова да бъде подложена на тази система на изплащане и да чака да и бъдат изплатени парите и да не знае кога ще е това. ТОВА Е СТРЕС, НА КОЙТО СА ПОДЛОЖЕНИ ХИЛЯДИ БОЛНИ ХОРА В ОЧАКВАНЕ ДА ПОЛУЧАТ СВОИТЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ. НЕ СА ГО ЗАСЛУЖИЛИ !
Живка Найденова, 26 г.

Коментар: Безумие е това решение болничните да се изплащат от НОИ. Нека да се изплащат от работодателя, а НОИ да преведе парите на него. От къде се взе този “модел”? Защо не се гледат интересите на болните? Как се купуват скъпите лекарства без пари?
Мария Генева, 58 г.

Коментар: Преди да се заема с моя коментар, прочетох някои от предните и се питам: до кога ще продължава тази наша неуредица в държавата ни?
Хората навън мислят закони, с които да улесняват живота, нашите управници мислят колко по-сложен да ни го направят. Те в друг свят ли живеят и може би не знаят за какво става въпрос.
Например госпожа Масларова, толкова е “симпатична и мила” жена, че ми се иска да я прегърна от сърце.
Аз съм бременна в 6 месец и почти от началото излязох в болнични, тъй като работата ми е тежка. За декември получих една символична сума от работодателя си и до този момент не съм получила и стотинка.
Какво да правя аз и жените в моето положение? После раждаемостта била намаляла. Ами как няма? И въпреки всичко, вие, хора от правителството, които постоянно ни тормозите и превръщате живота ни в ад, ни направихте за посмешище на цял свят.
Всичката работа ви е такава, жалко, че с вашата некадърност засягате и нашия живот. И след толкова много писане се питам: Има ли смисъл от всичко това? Дали някой въобще ще се зачете в тези редове или – пей си пенке ле, кой ли те слуша. Ами това беше от мен, дано да изгрее и над нашата страна слънце, за по-добър живот!
С уважение от мен!
Радостина Гъркова, 33 г.

Коментар: Не стига, че ще си получа обезщетението за болнични с голямо закъснение, но и се налага да връщам пари, тъй като след като лежах в болница, занесох в работата си болничния със закъснение и бях вече получила заплатата си. Обяснете ми как ще я карам със семейството си през месеците – ще съм в болници от 10.02. до към края на май или юни 2007 г.
Хр. Гракова, 42 г.

Коментар: Идва ми да отида в НОИ и да изпотроша всичко... толкова съм бясна! Вече два месеца седим без пари с малката, която е на 3 месеца. Не знам просто... нямам думи! Ходя по банкоматите всеки ден с някаква надежда да има нещо. Едвам смогваме... на ръба на криза съм вече.
Гергана Асенова, 31 г.

Коментар: Искам госпожа Масларова да работи за 250 лв. на месец, да се разболее с болнични за 1 месец само и после да застане пред българския народ, и да обясни как си е посрещнала месечните разходи, с какво се хранила, обличала, лекарства купувала! Да я видя как ще си прави два пъти на седмица прически при стилист Капанов за по 100лв. и ще си купува само маркови обувки и дрехи.

Коментар: Ще си позволя да бъда още по- крайна в мнението си за този “социален” закон. За мен това е целенасочен геноцид над хората, които по една или друга причина са ползвали болнични. По този начин едва ли ще намалее броят на неправомерно ползваните болнични. Аз съм учител и в момента мои колеги идват болни на работа, защото ако си позволят да се лекуват в къщи няма да имат пари дори и за хляб, да не говорим за текущи сметки и т. н. Аз също чакам вече втори месец обезщетение за целия февруари и половината на март?! Много сериозно се замислям дали не трябва да си търся правата в Страсбург, защото в България имаме само правото да си плащаме сметките в срок, но не и да се чувстваме като бели хора!
Стефка Иванова, 44 г.

Коментар:
Има работодатели, които, вместо да се занимават с болничните, които им носите, хвърлят ги, а времето, през което ви е нямало ви го водят като обикновени работни дни, все едно, че сте били на работа. Само и само да не се разправят с простотии.
Стефан Стефанов

Коментар: Както винаги в България се роди поредната недомислица от страна на управляващите. Възможно е замисълът да е добър, но реализацията е меко казано отвратителна. Имам болничен за 34 дни с диагноза мозъчен инсулт и се нуждая от лечение и вече 34 дни не ми се изплаща обезщетение. Имам намерение да заведа дело за нанесени морални и материални щети от НОИ / респективно ръководството, но персонално защото така ще отговаряте лично, а не като управляващи.
Венцислав Йорданов, 59 г.

Коментар: Този институт е пълна идиотия! Такава е и цялата ни държава! В НОИ нищо не се е променило през последните 15 години. На тях винаги някой им е виновен! Сега са им виновни лекари и счетоводители, а утре някой друг. Разпространиха телефони, на които да се правят справки защо се бавят парите от болничните. Всичко добре, ако някой отговаря на тях. На опашката чух, че един от чакащите се е свързал и е получил отговор: “За такава справка елате тук и се наредете на опашката в стая 130 гише 12”. Защо публикуват тия телефони? Може би за да може ръководството да отчита поредните велики постижения на правителството!?
Днес е 18.04.2007 год., а аз не съм си получил парите за м. февруари, а имам болнични за целия м. март и част и от м. април. Този едномесечен срок, колкото и да е малоумно дълъг, щеше да е чудесен, ако го спазваха. Кой дава право на ОНЗИ МАЛОУМНИК директора им да тича от телевизия на телевизия и да обяснява, че парите се бавят заради грешки на лекарите или счетоводителите? Нали този срок е за да заведат, проверят, отстранят грешките и преведат парите! Тези хора са за съд! Те смятат, че могат да си правят каквото си искат безнаказано.
Призовавам всички пострадали, които имат познания да създадат организация, която да заведе съдебни дела с искове за огромни обезщетения както е по света! Аз лично ще се включа веднага, без значение колко ще ми струва това!
Цветан Цанев, 46 г.

Коментар: Г-жо Масларова – КАКВО ПРАВИТЕ... Как може да оставите хора, които разчитат на тези обезщетения, без тях. ОБЯСНЕТЕ МОЛЯ с какви доходи трябва да живеят през тези 1-2 месеца хората, които имат “щастието” да се разболеят........
Диди Анева, 30 г.

Коментар: Искам да изразя мнението си във връзка с новите “подобрения” в НОИ. Не стига, че цялата ни държава е объркана, ами почнахме да се побъркваме вече, не само да се объркваме. Според мен това е пълна простотия без да се извинявам за думите си. Досега не съм имала никакви проблеми с изплащането на болничните, докато бях на работа. В момента съм бременна и излязох болнични точно в края на 2006 г., точно за нововъведенията. Сега сме вече края на април, а аз съм видяла само 136лв. за месец януари. Какво да ви кажа. Аз съм омъжена и добре е че е мъжът ми, ами ако бях самотна майка???? Аз не съм такава, но колко майчици разчитат на тези пари? Трябва сигурно 3 месеца да карат на фотосинтеза. Това е мнението ми и смятам, че не се различава от това на всички в България.
Марина Колева, 22 г.

Коментар: Съгласна съм, че се води политика на геноцид спрямо болните и майките! В отпуск по майчинство съм. Получих парите за месец ЯНУАРИ на 18-ти АПРИЛ !!! За да се издържаме през това време живяхме на кредит – добре че са овърдрафтите по дебитни и кредитни карти (за което плащам съответно лихви всеки месец).
Диана Иванова, 36 г.

Коментар: Здравейте! И на мен ми писна от НОИ. От 10.02.2007 г. до момента съм в болнични /27.04.2007/. До момента не са ми изплатени болничните. Защо, защо, защо? Ами много ясно, измисляме закони и разни там здравни каси за събиране на средства, но за защита на болни – НЕ. Ами като нямаме готовност да прилагаме световен принцип, да си стоим в “петия свят”, да се увием в тръстика и да си мълчим. А тези, дето се перчат по парламентарните трибуни да вземат мотиките и марш на полето. Ако ме разбирате – благодаря, ако не можете – пак Ви благодаря. С обич, Хриси.
Христина Гракова, 42 г.

Коментар: Много ми е любопитно ако работя в друга страна от ЕС и там плащам здравни осигуровки, а се разболея в България, тогава какво ще правя?
Анелия Костова, 27 г.

Коментар: Здравейте! Иска ми се да се включа по темата с неизплащането на обезщетения за болнични от НОИ. Бременна съм в осми месец и естествено за моето състояние, често ми се налага да излизам в болничен заради различни неразположения и необходимост от изследвания. Имам неизплатен болничен лист от началото на месец януари. Всяка седмица, вече пети месец се опитвам да разбера защо не мога да си получа парите. Получавах всякакви налудничави обяснения и обещания, че идният четвъртък парите ми ще бъдат преведени по банковата ми сметка. Но до ден днешен това не се е случило. Най-фрапиращото обяснение, което съм получавала е че болничният ми лист е върнат за корекция, защото като причина за заболяване е посочена 14та / бременност и раждане/, но не би трябвало да бъде така. Коректната причина според тях е 1ва / общо заболяване/. Не намирам логика в това, моята лекарка също. Аз не съм болна, а бременна. Вече станах специалист по техните процедури, но резултат няма. Това е от мен. Ще се радвам да науча и други мнения по въпроса. Лека и спорна работа на целия Ви екип!
Ирина Желязкова, 22 г.

Коментар: От средата на април моето момиченце на 2 год. тръгна на детска ясла. Ходи една седмица и зачерви гърло. Останах вкъщи с нея за да оздравее като си пуснах от полагаемия платен годишен отпуск. Детето се възстанови и след 10 дни отново тръгна на ясла. Последваха 5 дни и отново бяхме болни – този път пневмония. Взеха ни в болница. Вече 14 дни съм в болнични и се чудя какви пари ще взема в края на месеца и кога ще си получа болничните. Всеки месец ми спират от заплатата за фонд “Общо заболяване и майчинство”, а сега ще си остана без пари през месеца. Питам защо? Това е безобразие... Поредната подигравка. Аз също съм на мнение, че това е за СЪД. И мисля, че докато не се надигнем всички, ще продължават да ни правят на маймуни.
Милена Воденичарова, 30 г.

Коментар: Кой помисли за нас счетоводителите, които трябва да висим по много опашки и да хабим ценно време, за което не ни се плаща допълнително? Кой помисли затова, че всички негативи от това решение пак ние ги обираме? Изобщо някой от висшестоящите мисли ли за нас, за народа, който ги е избрал и им плаща заплатите?
Веселина Атанасова, 58 г.

Коментар: Здравейте, бях в болнични в края на месец януари и началото на месец февруари. За януари си взех парите на 10 април, а за февруари още не съм и не знам кога ще си ги взема, съпруга ми и той е в болнични от март беше на операция, през април беше на втора операция, а сега през май му предстои още една, а до сега не е взел никакви пари от Нои за болнични, а аз в момента работя на 4 часа за 100 лева. Представете си за какво става дума, а имам и дете на 5 год.
Величка Даскалова, 38 г.

Коментар: Разочарована съм от тази държава. Нямам думи. Януари и Февруари бях болничен, а сега е края на май и още нищо не съм получила като обезщетение. Мъжът ми не работи, а имаме бебе. На какво прилича това. Ще почакам още малко и ще викна “Господари на ефира” за да видят всички за какво става въпрос.
Стела Данова, 27 г.

Коментар: Здравейте! Относно изплащането на болничните от НОИ, смятам че това е поредната недомислица на нашата страна. Всъщност идеята е добра, но осъществяването и е направо крах. В болнични съм от 21.01 и до днес нямам нито един преведен болничен. А през това време как смятат, че ще живеем?! А и кой ли го интересува?!
Елка Кукова- Нешева, 24 г.

Коментар: Не нужно е да повтарям воплите на “преждеговорящите” страдалци като мен. Имам въпрос: към кого да се обърна за правна консултация и завеждане на дело за причинени физически и морални вреди вследствие престъпно нехайство на НОИ. Няма начин да не са в нарушение на собствените си инструкции за работа. Че и лихви май дължат? Къде гледат профсъюзите? Как и кого да сезирам за това безобразие? Няма полза само да плачем, а да действаме!
Снежина Маринова, 45 г.

Коментар: Пълна дивотия! Макар да не ми е толкова проблемно забавянето на болничните дори с 2 месеца, аз напълно разбирам хората, които негодуват, защото има много хора, за които това е допълнителен стрес и изпитание на инстинкта за оцеляване. Присъединявам се към мнението, че само слабоумни хора могат да измислят такава схема с идеята, че правят по-добра “социална политика" при всичките недостатъци, които ясно се очертават на фона на оправданието, че може би, евентуално ще намалее броя на неправомерно използваните болнични листове. Кретени и идиоти управляват България и за това спор вече няма. Дано само умеят да признават и поправят грешките си, защото от тях може би зависят много човешки съдби ... макар че и в това се съмнявам. Горките български майки и дано самотни хора никога не се разболяват в България.
Венелин Фачиков, 28 г.

Коментар: ДО СЪЛЗИ МЕ ТРОГНА ПРИКАЗКАТА ЗА СНЕЖАНКА И ДВЕТЕ ДЖУДЖЕТА. И аз съм работеща майка с две деца. Миналия месец и двете ми деца бяха болни от варицела, в резултат на което бях в болнични целия месец.
МОЖЕ ЛИ НЯКОЙ ДА МИ КАЖЕ с какви пари да си гледам децата този месец, да си плащам сметките?
Боряна Милева, 34 г.

Коментар: Каква е тази глупост майките да попълват декларация до НОИ, че наистина не е имало кой да им гледа децата и затова са били в болнични! Аз съм майка на две деца – на 2 и на 5 години. Аз съм майката на моите деца, длъжен ли е някой да ми ги гледа?! Могат ли от НОИ да ми кажат по-скоро с какви пари да си гледам децата този месец и да си плащам сметките, след като миналия и двете ми деца бяха болни от варицела. а и за да ходя на работа сега, също имам нужда от пари.
Боряна Милева, 34 г.

Коментар: моят коментар като останалите е негативен. Това е поредната недомислица на управляващите, с която още повече да изнервят и без това изтръпналият от сивата действителност българин. Бременна съм в осмия месец. Какво да ви кажа за НОИ... върнаха ми болничния лист понеже имало несъответствие в имената – доктора писал моминското име в болничния лист, а в техните компютри съм излизала с фамилията на съпруга ми. Сега се надявам да не го върнат отново и най-накрая да получа обезщетението, което ми се полага по закон.
Лора Миланова, 25 г.

Коментар: Здравейте! Аз съм бременна в третия месец. Ако ползвам болничен от 4-тия месец до края на бременността работодателят може ли да ми прекрати договора поради това, че ще бъда доста време в болничен? Моля за бърз отговор. Благодаря.
Мария Дикова, 23 г.

Коментар: Не мога да разбера каква е тази простотия с болничните. Не само от НОИ ни се подиграват, но вече и от работодателя взе да им писва и започнаха да си правят своеволия. От януари месец имам болничен, който все още не е изплатен. Ходих лично в НОИ за справка и от там ми казаха с насмешка, че едва ли ще го видя изобщо. Ами как иначе? Първо като го занесох на работодателя от там го ИЗГУБИХА, занесох им дубликат. След два месеца ми казват, че отново го няма, т. е. отново е потулен на някъде. А днес е 14.08.2007 г. Това, кажете ми, е е ли безобразие? От НОИ ми казват, че надали ще се появи, той бил толкова стар този болничен, че някой едва ли ще се разправя с мен. Мисля, че за това нямам коментар. Не знам вие какво мислите за тази ситуация. Това за мен си е жива подигравка. Е, кажете ми Г-жо Масларова, не е ли сега умна вашата политика по отношение на болничните? И още: имам и втори болничен от 07.06.2007 г., който пристигна в НОИ на 25.07.2007 г. Та нали има законов срок в който работодателят е длъжен да предаде болничните в НОИ и това е 30 работни дни? Къде ви е законът тук, Г-жо Масларова? Нали уж всичко е и мислено? Ами аз като трябва да изляза януари в полагаем болничен от 45 дни преди раждане, кога според вас трябва да си получа парите. Почти три месеца няма да получавам заплата. На фотосинтеза ли да караме. Ако успеете да ми отговорите на тези въпроси разумно, така че да се съглася за всичко с вас, тогава може да кажа, че системата ви работи добре.
Петя Станчева, 25 г.

Коментар: Поредната глупост измислена от държавниците. Полагащите пари се връткат пак в тяхна полза. Не стига, че получаваме мизерни заплати, а и ще изплащат болничните след месец. Безобразие!
Марияна Иванова, 34 г.

Коментар: Е,, и аз съм от чакащите, но не разбирам защо цитирате името на министър Масларова, като тя няма нищо общо с НОИ. Господин Христосков е човека, ако може него да го засърби..
Дени П., 30 г.

Коментар: НОИ е погребална фирма.. Но мрънкането до нищо няма да доведе. Трябва да се събуди Гражданското общество – както го направиха за Странджа. Интересно ще е, какво би станало, ако се сезира Комисията за правата на човека, Европейския съюз, ако щете и там как се наричаше международната организация на Социалистическите партии – да знаят каква социална политика се води в България и то от Социалистическа партия... Трябва да действаме. Въпросът е, че не знаем точно как и че не сме организирани. А междувременно ... безумията продължават..
Лора Миланова, 33 г.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
vaska dimitrova ( преди 9 години )
v neprekasnat bolnizen sam po bremenosposledniat mi vnesen bolnizen 23 dekemvri a niamam prevot sporet vas koga triabva da go polyza
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
1 rate up comment 0 rate down comment
svetla ( преди 10 години )
zdraveite nqkoi znaeli kolko na den se ispla6tat bolni4ni i kolko dni ot rabotodatela se pla6tat
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Ани ( преди 11 години )
Имам проблем и моля някой за съвет. Вчера доктора ми издаде болничен лист за бременност, 45 дни преди термина, но забравих да му кажа, че работя и на друго място, а след като го направих той каза, че ще ми даде другия понеделник, т.е. след 2 дни. Има ли проблем в това, защото се притеснявам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
Vyzmotena ( преди 11 години )
G-ja Ministyrke na zdraveopazvaneto,mnogo VI MOLQ,(AKO VYOBSHTE VLIZATE V SAITOVETE NA PROSTOSMYRTNITE),SLEZTEpri nas obiknovennite hora,idete v NOI i vijte kolko sa slujitelite koito chakat da mine 15 dnevniyt period za da izplatyt 134 lv.(75 evro) bolnichni na horata koito redovno si vnasyt zdravnite osigorovki. Ne mogat li, da se izchislqt tolkova mnogoooooooooooo pari za po kratko vreme,zashto e nujen takyv period?Vsichki hora sa dokarani do ryba na otcheanieto,s vahite zakoni???????????????Razbirame Vi che ste mnogo zaangajirana zatova VIE vzemate okolo 2500 lv.ama i nie ne bezdaistvuvame,rabotim,a zapalatata nie 390 lv.,bolnichnite 134 leva i ne mojem da si gi poluchim na vreme,spored taka narechenite zakoni.............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Ne trybva ( преди 11 години )
Chovek da se razbolqva!Pylna izmislica che shte se plashtat po byrzo bolnichnite ...kogo zablujdava ministerhata na bolnoto zdrave...dryn,gluposti veche ot 10 dekemvri nqma plashtane
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
zera ( преди 11 години )
cetovoditelkata mi gresila datite stana vece 4meseca ne polucavam pari kat gi opravi sesi polucali tia pori mola nakoi ako znae nesto dami pise trudni dni
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
xristina ( преди 11 години )
redno li e da vi rejat kuponite za xrana ako si bolni4en i za6to
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52 rate up comment 0 rate down comment
ANONIMEN ( преди 11 години )
zdraveyte!namen nikoga dosega ne be6e mi se slu4valo da leja v bolnica i sled kato vsi4ko priklu4i ot rabotnoto mi mqsto osven,4e ne mi platiha zaplatata za qnuari mesec(tay kato sam bil v bolnica i ne sam rabotil),no i mi poiskaha obe6tetenieto koeto 6te mi plati Darjavata namen na im go dam TAY KATO NE SA MI PLATILI I OSIGOROFKITE ZA TOZI MESEC.A kajete sega az kakvo da pravq?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
liliq ( преди 11 години )
Zdraveite na vsi4ki izpatili si ot NOI a te sus sigurnost sa milioni .Moq problem e sledniqt- rabotq ot 25.01.2010g. i ne mi se e nalagalo da polzvam bolni4ni no sled kato zabremenqh i si podadoh bolni4nite za mai4instvo to NOI mi vrushtat otgovor 4e nemoje da mi se izplati bolni4en zashtoto nqmam 12 meseca trudov staj e KAJETE MI TOVA NORMALNO LI E PROSTO NQMAM DUMI ZA NASITE OPRAVNICI.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар