Майчинство

Какво трябва да знаем за бебешкото пълзене?

Здравословните и физически ползи от пълзенето при бебетата

10.05.2016г. / 13 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пълзенето при бебетата е процес, който плавно подготвя бебето към прохождането. Почти всяко бебе пълзи, въпреки че не е абсолютно задължително. Има неща за пълзенето, които много майки не знаят. То е не просто моторен процес, през който бебето минава – то развива изключително много мозъчни, двигателни и познавателни функции на мозъка.

Какво трябва да знаем за бебешкото пълзене?

Няма само един начин на пълзене

Много майки тревожно сравняват бебетата си с тези на други жени, смятайки, че бебето им не пълзи по „правилния начин“.

Няма правилен начин за пълзене. Това е индивидуална моторна практика, която всяко бебе изпълнява по свой собствен начин. Повечето бебета предпочитат да пълзят, подкрепяйки се с ръце и колене. Но има и бебета, които пълзят назад, търкалят се, пълзят на лакти и колене.

Изобщо, както възрастните хора имат своя индивидуална походка, така и бебетата имат свой собствен стил на пълзене и в това няма нищо странно.

Бебето ви може да не пълзи изобщо

Да, вярно е. Има бебета, които пропускат тази фаза от развитието на моториката си и направо започват да правят опити за изправяне.

Не се притеснявайте, ако се случи с вашето бебе. Макар и неосъзнат, този избор е продиктуван от развитието на мозъка в този етап и щом инстинктивно бебето се чувства готово да се изправи – оставете го да го направи.

Не слушайте съветите на околните, че трябва да го „натискате“ обратно да седи или лежи, за да не се извият крачетата му или нещо подобно. Щом природата го подтиква, значи то е готово да се справи с това предизвикателство.

Можете да помагате на бебето си в пълзенето

Обикновено пълзенето се случва между шестия и дванадесетия месец от живота на бебето. Някои бебета, разбира се, прохождат по-рано – на 8 или 9 месеца.

Ако се притеснявате, че бебето ви вече е надхвърлило шестте месеца, но не прави опити за пълзене, можете да му помогнете да го направи. Можете да го оставяте малко повече по корем, така че да провокирате движение от негова страна. Няма проблем да правите това по няколко минути на ден.

Инстинктивният рефлекс на бебето да стегне вратните мускули и да държи изправена главата ще му подскаже, че може и да се движи в тази поза.

Свързани статии

Физически ползи от пълзенето

Пълзенето помага за развиване на фината моторика, координацията, двигателните умения на бебето, баланса на тялото и осъзнаването на позицията му в пространството. Всички тези обстоятелства помагат на бебето по-лесно да се изправи на крака и да проходи.

Снимки: iStock

Коментирай