Майчинство

Как да предпазим детето от хранителни алергии?

Важни съвети за бъдещи майки и майки с малки деца

20.05.2016г. / 09 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хранителните алергии при малките деца често могат да бъдат предотвратени. Грижата за това имат родителите и най-вече майките, защото с някои практики значително може да се намали риска от възникване на хранителна алергия в детска възраст, както и за в бъдеще.

Кои са най-често срещаните хранителни алергии?

Млякото, яйцата, рибата, ядките, ракообразните и морските дарове са сред най-честите алергени. Много хора имат някоя от тези хранителни алергии. Изследователите не са напълно сигурни защо се появяват и какви са причините за нарастването на случаите на хранителни алергии.

Въпреки това те могат да бъдат редуцирани или поне рискът от тях да се сведе до минимум.

Какво трябва да направите за целта?

  • Поддържайте здравословна диета по време на бременност

Ако все още не сте родили детето си, трябва да знаете, че здравословната хранителна диета е от огромно значение. Яденето на изкуствени и обогатени храни крие риск от задръстване на плода с вредни химикали, намиращи се в готовите пакетирани храни.

За разлика от тях, балансираната диета, която включва важни хранителни елементи, допринася за намаляване риска от хранителни алергии при детето.

  • Не въвеждайте твърди храни преди 4 до 6 месеца

Според изследванията, свързани с хранителните алергии, бебетата, които консумират твърди храни, преди да навършат 4 месеца са много по-склонни да развият хранителна алергия в по-късен етап.

  • Кърмете колкото можете повече

Свързани статии

Не става дума да кърмите 2-годишно дете, но поне до 1 годинка спокойно можете да давате кърма. Тя е богата на най-важните белтъци и антитела, които ще помогнат на бебето ви да изгради траен широкоспектърен имунитет. Той ще допринесе за намаляване риска от хранителни алергии.

  • Не давайте или ограничете до минимум пакетираните храни

Това е най-трудната задача за една майка, особено в днешния свят, където готовите лакомства са навсякъде. Кроасани, вафли, сладкиши, чипсове и солени залъгалки – всичките тези боклуци се намесват в работата на детския организъм и водят до хранителни алергии и дори до по-сериозни проблеми.

Снимки: iStock

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати