Майчинство

Кое е нужно и кое не за новороденото бебе?

Пособия и дрешки, които няма нужда да се изхвърляте да купувате

08.09.2016г. / 14 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Идването на бебето на бял свят изисква много приготовления. Още преди раждането родителите гледат да набавят всичко необходимо. Покупките обаче са свързани с големи разходи. 

Има и покупки, които реално не са ви нужни и не е задължително да се престаравате да ги купувате. Важно е да осигурите най-необходимите вещи за бебето. 

Кои са нужните покупки за новороденото бебе?

Не купувайте абсолютно всичко ново

През първата година на бебето ще използвате вещи, които по-късно няма да са ви необходими (бебешка вана, маса за повиване, люлка, кошче, детска количка). Простото заключение е, че ако купите всичко това ново, то ще ви струва цяло състояние. 



Не се доверявайте на списъците

Книгите за отглеждане на новородени обикновено предлагат списъци с необходими вещи в началото. Не им се доверявайте напълно. По-добре попитайте вашите приятелки, които имат деца, за да разберете кое наистина е практично и полезно.

През първите седмици бебето спи през повечето време. Затова най-добре би се чувствало в пижамка торба от еластична материя. 

Не е задължително необходимите вещи да бъдат нови или по последна мода. Вземете назаем някои от тях или пък ги купете на половина цена от магазин „втора употреба“. Има и много обяви (за кошчета, бебешка везна, стерилизатори). Предмети и дрехи „втора употреба“ се ползват във всички европейски страни, защото хората все повече осъзнават екологичната и етичната страна на нещата. 

За облеклото на бебето

Избирайте малко по-широки дрешки, като се съобразявате повече с формата на тялото на вашето бебе, отколкото с възрастта му. Купувайте само дрешки от меки естествени тъкани, които се перат в пералня и не изискват гладене. През следващите месеци ще имате достатъчно грижи и задължения, за да ви остава време да гладите панделки и дантелки по дрешките му. 

Вече навсякъде се намират бебешки облекла от биологичен памук. 

Избягвайте дрешките, които се обличат и събличат през главата. Обикновено бебетата изпитват ужас то това. Имайте предвид, че често ще трябва да сменяте памперса. Затова избирайте дрехи, които позволяват да сваляте само долната част без да го разсъбличате изцяло. 

Свързани статии

Не ползвайте сложно закопчаващи се отвори. За предпочитане са копчета тик-так или самозалепващи се лепенки. Не купувайте дрехи с панделки, с връзки и дребни копчета (ако ги ползвате е важно да ги зашиете добре), защото стават опасни, когато бебето започне да хваща.

Няма смисъл да харчите пари за дрешки с нулев размер за новороденото, освен ако бебето ви не се е родило преждевременно или е много дребничко. Те се ползват твърде кратко. Размерът на тримесечното бебе, дори в началото да ви се струва малко голям, много бързо се оказва по-удобен и се ползва дълго.

Много често, особено ако това е първото ви бебе, ви се иска да му купите най-красивото, най-доброто, най-скъпото. Но не забравяйте, че за вашето бебе значително по-важно е удобството, както миговете, които прекарва насаме с вас.

***
Откъс от "Моето бебе от 1 ден до 3 години" на Ан Бакюс
Издателство "Слънце" 

Снимки: istock

Коментирай