Майчинство

Кога трябва да извикаме лекар за детето

В добро здраве ли е детето

05.01.2017г. / 15 04ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Данните за растежа и теглото са важен източник на информация, но са само един от начините да разберем развитието на детето. Съществуват много други признаци, които ни дават възможност да преценим дали бебето, после детето са в добро физическо или психическо здраве.

В добро здраве ли е детето?

Здравото дете обикновено е весело, енергично, любопитно към обкръжаващата го среда и желае да общува. Обича да играе и често се усмихва. Храни се добре, спи достатъчно и изпражненията му са нормални. Погледът му е жив, а тенът свеж.

Ако тези признаци не са налице, това трябва да изостри вниманието ви и ако се наложи, да заведете детето на лекар. Детето няма апетит или слабее, спи неспокойно, изглежда отпаднало и тъжно или плаче много, не изглежда добре – непременно потърсете лекаря. Дори и да няма ясно изразени симптоми на заболяване.

Кога трябва бързо да повикате лекар?

Наистина е трудно да преценим колко сериозни са симптомите при малкото дете, а още повече при бебето. Все пак при някои случаи се налага спешна консултация с лекар. Когато имате малко дете е по-добре напразно да сте се разтревожили, отколкото обратното. Лекарят няма да ви укори за това. Такива случаи са:

  • внезапната и голяма загуба на апетит, нещо по-лошо: отказва да пие течности;
  • силно, повтарящо се повръщане;
  • внезапно силно разстройство;
  • смущения в съзнанието (изпадане в безсъзнание, конвулсии и други);
  • издуване на фонтанелата;
  • висока температура (над 39 градуса)

Ако се колебаете, ако личният ви лекар не е на разположение, позвънете, независимо от деня и часа, на спешна помощ. Поискайте да ви свържат с педиатър, на когото да обясните какво става с детето. Той ще може или да ви успокои, или да ви посети.

Свързани статии

Треската

Треската (температура над 39 градуса с втрисане) е изключително важен симптом, който силно притеснява родителите. Тя е признак, че нещо става в организма на детето. Всъщност е израз на естествената защита на тялото срещу инфекциите. Често е в основата на лека инфекция, която ще се прояви в следващите часове или дни.

Силната треска може да се окаже опасна за новороденото. Затова е важно родителите да знаят как да свалят високата температура преди лекар да прегледа детето и да постави диагноза. Треската е изключително банален симптом, но поради незрялата система на топлинна регулация на бебето тя може да доведе до сериозни последици.

Сега се продават бързоизмерващи електронни термометри – с допиране до кожата, които са най-добрите. Отчитат температурата за по-малко от 30 секунди.

* * *
Из „Моето бебе от 1 ден до 3 години“ на Ан Бакюс
Издателство „Слънце“
Снимка: iStock

Коментирай