Майчинство

Първите думи и стъпки на бебето

Какво се случва през шестия месец

29.03.2017г. / 14 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Първите думи и стъпки се появяват постепенно в развитието на бебето. Тяхното начало се корени още през шестия месец от живота на мъничето.

Какво се променя месец след месец?

След шестия месец вашето дете започва да се задържа в седнало положение и по този начин наблюдава света от малко по-високо. Увеличават се игрите с ръце, не след дълго започва да изследва заобикалящия го свят на четири крака, спи по-малко. Накратко, това е едно жизнено човече, което е в непрестанно движение и често пъти твърде рязко се противопоставя.

От шестия месец повечето бебета започват да спят по-малко. Могат да останат будни цели два часа. За сметка на това спят непробудно през нощта. Дневният ритъм е вече регулиран и бебето по-дълго будува, за да прави своите открития.

На шест месеца

Можем да кажем, че сега координацията е добра. Очите, ръцете и устата работят за една обща цел – да определят разположението на предметите, да ги хванат, да боравят с тях, да ги поднесат към устата. Двете ръце действат синхронно.

Паметта отбелязва нов напредък и вече може да задържа за по-дълго време спомени от недалечното минало. Бебето си изработва здрави навици и опорни точки, които му създават чувство на сигурност: като познава последователността на събитията, вече може да ги изпреварва. Това му създава усещането, че постепенно започва да овладява заобикалящата го среда.

Бебето вече седи само, въпреки че някои деца все още трябва да бъдат слагани в столче или да им подлагат възглавница. Главата е съвсем изправена. Седналото положение е много важно за развитието на детето, защото ръцете му са свободни. То вече може да пипа на воля, да хваща и да пуска, без да губи предмета. За мъничето това е вълнуващо преживяване.

Интелектуалното развитие на детето също не изостава. Бебето открива нови видове поведение и ги повтаря, за да ги усвои. Тези тренировки му доставят голямо удоволствие. То забелязва, че когато си вдигне крачето докато лежи по гръб, може да достигне висящите над креватчето му играчки.

Или пък, когато извика „маммма“, майка му пристига щастлива! Бебето прекарва много време в желанието си да разбере причинно-следствените връзки: когато прави това, следва онова. Бебето може да върши и много други неща: да реагира на името си, да играе на криеница, като си слага кърпа или дрешка върху лицето, да се залива от смях, да привлича вниманието, да отказва да яде храни, които не харесва.

На тази възраст се засилват индивидуалните различия. Вече не е важен единствено ритъмът на двигателните постижения, но и тяхната последователност. Някои бебета усвояват първо основните движения на тялото, като например сядането и лазенето. Други стигат до това впоследствие, а първо овладяват отлично детайлните жестове, движенията на ръцете.

Не можем да кажем, че едното или другото е по-добро или по-обещаващо. Просто всяко дете има собствен стил.

Свързани статии

Развитието на езика

Към шестия месец възможностите за диалог непрекъснато се увеличават. Трябва да се възползвате от тях, за да му подскажете, че бърборенето може да има смисъл. Така ще засилите желанието му да се изразява. За да го постигнете, ще се наложи да говорите като него, да му отвръщате с неговия собствен говор, като променяте и обогатявате звуците му.

Важно е да му говорите като на разумно същество, което е в състояние да ви разбере. Това означава да използвате правилно думите, точно да назовавате какво вършите в момента. Не се ограничавайте единствено с „бебешкия“ език. Всъщност напълно погрешно е да му се говори по този начин.

Бебето никога не казва спонтанно „кунка“, а не „ръка“ или „бобо“, а не „боли“, ако не го е чуло от възрастния. Затова е по-добре, вместо по-късно да се налага да го „отучвате“, още от самото начало да се изразявате правилно.

* * *
Откъс от „Моето бебе от 1 ден до 3 години“ на Ан Бакюс
Издателство „Слънце“
Снимки: iStock

Коментирай