Майчинство

Какво искам да знае дъщеря ми за тялото си?

8 важни неща

23.07.2017г. / 09 01ч.
Мария Дуковска
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Да имаш дъщеря е истинска радост и благословия. Но също така е и безкрайно отговорно за това как ще бъде възпитана, в какво ще вярва и как това ще влияе на начина ѝ на живот.

Никоя майка или баща не желае детето му да живее в заблуди, в страхове и най-вече с комплекси. А голяма част от малките момичета по света израстват с много притеснения относно тялото си. Затова бих искала моята дъщеря да знае някои определени неща за тялото си още от ранна възраст, за да може да пропусне поне отчасти тежкия период, който съпътства почти всяка подрастваща млада дама.

Искам да познава добре всички части на тялото си

Затова говоря с нея и й обяснявам непрекъснато колко е красиво човешкото тяло и нейното в частност. Уверявам я, че няма нищо лошо да му се възхищава и радва. Напротив, задължително е да го познава добре, за да го обича и да го развива.

Да обича храната

Искам дъщеря ми да знае колко важна и ценна част от живота ни е вкусната храна. Не искам да я вижда като тежест, като зло изкушение, от което само се дебелее и погрознява. Искам да знае, че храната е здраве и енергия за тялото ни, стига да е приготвена с любов и качествени продукти.

Да спортува

Искам дъщеря ми да знае колко е важно движението за нейното тяло. Как редовното спортуване ще оформи и моделира тялото ѝ по естествен начин, ще ѝ даде сили и енергия да бъде активна и да не пропуска удоволствията, които животът предлага.

5 зодии, които са най-добри родители

Да избере здравето пред кльощавото

Ще направя всичко по силите ми моята дъщеря да бъде здрава, да избегне сблъсъка с хранителните разстройства и манията да бъде кльощава. Защото да си здрав е най-ценното на живота. И няма по-красиво нещо от здраво тяло и здрав дух.

Да има право на избор

Искам дъщеря ми да знае, че тялото е нейно притежание и само тя може да решава какво да прави с него, как да го пази и развива. Никой няма право да я притиска и убеждава какво е правилно за нея, ако тя не го усеща сама.

10 неща, които да направите с децата си до 5-годишна възраст

Да е подготвена за менструацията

Много майки се притесняват да обяснят на дъщерите си наближаващия момент на първа менструация. Намирам тези притеснения за неоснователни. Това е есенцията на женската анатомия и тя не бива да се крие или завоалира. Важно е момичетата да са информирани и подготвени за този период от живота си, за да избегнат стрес и комплекси.

Знаци, че детето ви носи стара душа

Да изпитва удоволствие

Темата за секса и мастурбацията в много семейства е табу. Родителите се притесняват да обсъждат тези важни аспекти от живота на човек, а когато решат да го направят все пак, оказва се, че е вече късно. Тийнейджърът е получил информация, къде вярна и точна, къде не. Аз не искам това да се случи с моята дъщеря. Ще споделя с нея каква част от живота е опознаването на тялото и достигането на удоволствие. Това ще я предпази от грешна информация и излишни комплекси. Дано.

10-те заповеди за родители на Януш Корчак

Да приеме промяната

Искам дъщеря ми да знае, че тялото се развива и променя непрекъснато формата си. Кожата след време не е толкова стегната и гладка, гърдите няма да са винаги стегнати, целулитът също не е краят на света. Но тя трябва да е подготвена за тези промени, да съумее да ги посреща с усмивка и без излишна суета. Защото те са знак, че сме още тук, че още ни има. И това би трябвало да ни е достатъчно.

Как да научим малките си дъщери да обичат тялото си?

Коментирай