Майчинство

„Етапът на огледалото“, през който преминават малките деца

Кога детето започва да разпознава себе си в отражението

12.09.2017г. / 11 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

В периода от 6 до 12 месеца малките деца преминават през така наречения „етап на огледалото“. Това е важен период от развитието на детето. В началото на своя живот бебето няма цялостна представа за тялото си. То не може ясно да се разграничи от майката, да се види отстрани. Неговите собствени ръце му изглеждат като странни играчки...

Детето постепенно ще придобие усещане за своята самоличност. Ще опознае границите на тялото си и ще може да отличава своето „аз“ от „не-аз“.

Периодът се нарича „етап на огледалото“. Става дума за момента, в който бебето, поглеждайки се в огледалото, разпознава собствения си образ и осъзнава, че тялото, което вижда, е неговото.

На каква възраст детето вече се разпознава?

Специалистите не са на едно мнение за възрастта, при която детето достига този стадий. На около четири месеца бебето се радва на своето отражение, но реагира по същия начин и при появата на друго лице. Ако в огледалото изникне майка му, заставайки зад детето, очевидно то ще я познае. Това е началото на собственото опознаване.

Съвети за хранене на бебето с лъжица

Към седмия – осмия месец познанието започва да се конкретизира. Детето дълго е изследвало тялото си с ръце или уста. Научило се е да си служи с него. Добре познава лицата на хората, които обича, и се отзовава на името си.

На тази възраст бебето проявява подчертан интерес към огледалото. То говори на своя огледален образ и се опитва да гримасничи. Няма съмнение: бебето разпознава собствения си образ.

Стадият има символичен смисъл: доказва, че детето открива своята самоличност. Осъзнаването не става за един ден. Изглежда, че между шестия и осмия месец детето започва да се разпознава, но едва на около двегодишна възраст можете да бъдете сигурни, че прави връзката между собственото си тяло и отражението му в огледалото.

Свързани статии

Специалистите използват някои „хитрости“, за да разберат доколко детето е осъзнало ролята на огледалото. Родителите също могат да ги използват (но без гаранция!).

Необичайни знаци, че детето ви е надарено

* Сложете бебето да седне срещу огледалото, приближете се зад него безшумно, така че детето да ви види в огледалото (без да ви е чуло, когато се приближавате). Ако се обърне, това означава, че е разбрало ролята на огледалото и отражението. Ако ли не, все още си мисли, че майка му е срещу него.

* Направете с червило точка на челото на детето, без то да разбере. Вдигнете го и двамата застанете пред огледалото. В деня, в който то спонтанно посегне към челото си, за да докосне точката, вие ще се убедите, че вече осъзнава къде се намира то и къде е образът му – доказателство за прескачането на прословутия „етап на огледалото“.

* * *

Из „Моето бебе от 1 ден до 3 години“ на Ан Бакюс
Издателство „Слънце“

Коментирай