Ходенето е голямото събитие между 1 годинка и 18 месеца. Етапът на прохождането е значително по-важен и решаващ за промяна в поведението на детето, отколкото първият му рожден ден, с който обикновено той неправилно се свързва. Всъщност прохождането става между десетия и осемнадесетия месец. 

Детето ходи, когато е готово

Прохождането се дължи както на достатъчна физическа и психическа зрелост, така и на темперамента на детето. Активните деца, които обичат откритията, обикновено прохождат по-рано, а спокойните, които предпочитат да наблюдават, ще го направят по-късно. 

Как да отгледаме щастливо бебе?

Ако дете на осемнадесет месеца все още не ходи, опитайте заедно с педиатъра да разберете каква е причината. Но до тази възраст изобщо не се безпокойте: моментът на прохождането не е свързан с никой друг признак, характеризиращ растежа на детето. Преждевременното развитие в една област не е доказателство за същото в друга. Когато са готови да проходят, всички деца ясно го показват. Необходимостта им да се упражняват да ходят измества всичко останало. Те отделят голяма част от времето си за това и паданията не ги обезкуражават. 

Въпрос на темперамент

На едногодишна възраст децата могат да бъдат в много различни стадии на прохождането. Някои ходят на четири крака, по колене или на целите стъпала и се чувстват отлично. Обикновено вече са постигнали някаква скорост и пъргавина, които за момента ги задоволяват. Децата, които ходят на четири крака, по принцип се изправят по-бързо от останалите. 

Има деца, които от едногодишни стоят на краката си, опрени в мебелите, като се опитват да се преместват от опора към опора. Други пък вече се пускат и сами правят няколко крачки, отделящи се от възрастния, който ги насърчава да тръгнат до протегнатите ръце на мама или татко. 

Важен етап

Ходенето е важен етап и в развитието. Изправеното дете се приобщава към света на хората и излиза от бебешката възраст. Вече може да се бори за своята самостоятелност. Родителите усещат, че в буквалния и в преносния смисъл детето им „се изплъзва“. То ще вложи много енергия в борбата за независимост и самоутвърждаване. Това ще е голямото завоевание на втората му година. 

Защо бебето започва да плаче преди заспиване?

Ходенето освобождава ръцете и дава възможност за голям напредък в редица други области. Детето наистина ще преодолее душевните терзания от предишните месеци, когато преживяваше излизането и връщането на своите родители. 

Неговият хоризонт се разширява и то иска да опознае всичко. Много скоро обаче детето ще се сблъска с ограниченията: първо родителските и после неговите собствени. Това води до чувство на неудовлетвореност, което ще е в основата на големи трудности през следващите месеци. 

Още по темата

Как да го окуражите?

Помагайте на детето да се упражнява да ходи само ако усещате, че всеки момент то може да се пусне. Един от начините е да му осигурите подвижна опора (облегалка на стол, табуретка, детска количка). То я държи с две ръце  и върви. Другият начин е да го окуражавате всеки път, когато го видите, че се упражнява. Ами ако падне на дупето си? Не се втурвайте към него, памперсът е омекотил удара. По-добре е с глас да омаловажите падането и да го окуражите да се изправи. 

През следващите месеци детето често ще пада. То трябва да разбере, че паданията не са сериозни, и тук поведението на родителите е от решаващо значение. Вие трябва да му вдъхнете увереност в собствените му физически възможности, което означава да не спира при първото препятствие. 

* * * 

Из "Моето бебе от 1 ден до 3 години" на Ан Бакюс
Издателство "Слънце"