Майчинство

Реакции при опасност, на които родителите да научат детето си

Децата ни трябва да са подготвени във всеки един момент

08.02.2023г. / 11 58ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Децата ви знаят ли как трябва да действат в опасни ситуации? Моменти, в които животът и здравето им ще са заплашени ще има и то много в бъдеще. Не можете да сте винаги до тях. Ето защо трябва да ги научите как да действат, какво да правят и как да реагират, когато възникне рискова ситуация.

На какво трябва да научи всеки родител своето дете, когато настъпи рискована или опасна ситуация?

1. Вашето дете трябва да знае кога трябва да се обади на 112.

Обяснете на детето си кога една ситуация изисква спешна помощ. То трябва да разбере как най-бързо да набере трите цифри на спешния телефон както от стационарен, така и от мобилен апарат. Обяснете на детето кои са случаите, в които човек се обажда на 112, а именно спешен медицински проблем, пожар, крадец вкъщи, авария от друг тип.

3 основни модела на възпитание от ранна детска възраст

2. Вашето дете трябва да знае как да действа в ситуация на пожар.

Обяснете на детето си какво трябва да прави, ако в къщата възникне пожар. То трябва да знае, че трябва да открие възможно най-бързия изход навън. Ако не успее е от животоспасяващо значение да легне на пода, където въздухът е по-малко замърсен от дим, да сложи мокра кърпа на устата си и да се увие в мокро одеяло, ако това е възможно.

3. Вашето дете трябва да знае какво да прави при природно бедствие.

Когато не сте вкъщи, но се случи земетресение, например, детето ви трябва да е инструктирано да реагира правилно, а именно да застане под касата на вратата, да не ползва асансьор по време на труса, а само стълбището.

4. Детето ви трябва да знае защо да не говори с непознати.

Тези ситуации са и малко сложни, защото ако родителят прекали с демонизирането на непознатите хора, детето може да има проблеми с общуването в бъдеще. Въпреки това е от значение да обясните на детето си да не се доверява на непознати. Да бъде учтиво, но да не дава информация за себе си, семейството си или да тръгва с непознат нанякъде, още по-малко да приема храна или напитки.

Четенето на приказки и важните уроци за децата

5. Вашето дете трябва да знае какво да прави, ако се изгуби.

Научете детето си на кого може да каже, че се е изгубило в различните ситуации. То трябва да знае да търси униформени служители – полицаи, охранители, служители в магазини, от които да поиска помощ.

Когато влизате в рисков голям обект с много хора (търговски или административен), определете виден знак или отличителна табела, която да служи за ориентир за среща, ако случайно изгубите детето от поглед. То трябва да знае къде да ви чака.

6. Вашето дете трябва да знае как да действа при ситуации на стрелба, атентат или масова паника.

Може да звучи страшно, но и времето, в което живеем не е безопасно. Всеки ден се случват инциденти, при които загиват хора или животът им е поставен в риск.

Ето защо, когато отивате на място с много хора, информирайте детето за всички възможни изходи, не само този, през който сте влезли. То трябва да знае, че при стрелба или друг вид опасност трябва да се сниши възможно най-близо до земята и по най-бързия начин да намери прикритие, зад което да се скрие.

Коментирай