Майчинство

5 причини детето да е постоянно гладно

На какво може да се дължи

23.08.2019г. / 12 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Малките деца са истинско предизвикателство за родителите. Трудно е да разберете какво се върти в главата им, какво ги боли, което ги кара да се държат по определен начин. Един от въпросите, които мъчат много майки и бащи е появата на чест глад при малките деца.

Ако няма здравословна причина, която да предизвиква появата на това поведение, ето на какво може да се дължи.

Как да укротим непослушното дете?

1. Детето прави хранителни асоциации.

Ако храните детето всеки път в колата, пред телевизора или на столчето му за игра е много вероятно то да свързва предмета или мястото с време за хранене. По тази причина всеки път, когато види кола например започва да плаче и да иска храна. Този глад се дължи не на същинска нужда от храна, а на асоциация, която ги кара да бъркат усещанията с глад.

2. Чувстват се потиснати.

Този феномен може да се наблюдава както при възрастни, така и при деца. Емоционалното хранене е начин за потиснатия възрастен човек или дете да си достави необходимите нива на серотонин – хормон на щастието. Когато детето има нужда от нещо, но не го получава, то посяга към храната.

Например, ако сте забранили на детето да яде бонбони, то инстинктивно се вманиачава по яденето на някаква друга храна, която да замества нуждата му. Тези изблици могат да се проявяват на кратки интервали през деня и да не се дължат на истински глад.

3. Липса на засищащи храни.

Възможно е и да не сте осигурили нужните хранителни вещества във всяко хранене на детето, което да скъсява интервалите на огладняване. Ако сте наблегнали на плодовете и зеленчуците, които имат огромно значение за здравето на детето и правилния му растеж, може да сте неглижирали необходимостта му от протеини и мазнини. Компенсирайте недостига в следващото хранене.

Свързани статии

4. На масата няма никаква любима храна.

Децата са добри актьори. Проследете поведението им. Има някои сигнали, по които можете да разберете дали детето наистина е гладно или просто иска да похапва странични закуски. Ако на масата има храни или ястия, които детето не обича, има вероятност на втората или третата хапка да стане от масата с извинението, че се е нахранило. Ако обаче след час дойде при вас и ви попита какво друго има в кухнята, малкият конспиративен план е ясен.

Признаци, че бебето ви вече е малко дете

5. Бърз растеж.

Някои деца растат по-бързо от други. Също така е възможно в различните моменти от развитието растежът да се ускори. Тогава е нормално детето да е по-често гладно. Този глад е истински и не е свързан с поява на някакви заблуди у детето или погрешни асоциации.

Ако гладът обаче ви се стори странен, вълчи, придружен с други симптоми или нещо в поведението на детето ви смущава, консултирайте се с лекар, за да се изключат някои заболявания, които биха могли да са свързани с глада.

Коментирай