Майчинство

5 начина да накарате детето да заспи по-бързо

Колко важен е сънят за растящите деца

06.03.2019г. / 12 21ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сънят е изключително важен за правилното и здравословно развитие на децата, особено на по-малките. Те се нуждаят от повече сън, за да растат и крехкият им организъм да се развие нормално. Често както възрастните, така и децата изпитват трудности в заспиването. Има няколко метода, които можете да опитате, за да накарате детето да заспи по-бързо. Така ще може да подобри концентрацията си, да се справя по-добре в училище и най-вече да има по-ниски нива на стрес в организма.

Чести грешки при приспиване на децата

Дръжте детето далече от шоколад преди лягане

Една от най-погрешните практики е родителите да дават шоколад или някакъв десерт, съдържащ какао, за да накарат детето да легне. Използването на шоколада като награда има тъкмо обратния ефект, тъй като той е стимулант, въздействащ на нервната система. Шоколадът съдържа кофеин, който води до превъзбуда, повишаване на усещането за бодрост, приповдигнатост в настроението, които пречат на детето да заспи.

Установете рутина във времето за заспиване

От голямо значение е детето да си ляга по едно и също време. Като родител имате важната задача да спазвате този график и да настоявате за изпълнението му. Когато детето си ляга по едно и също време, организмът му очаква това да се случи и се подготвя предварително. Този процес е много важен за правилното отпочиване на мозъка, нервната и сърдечносъдовата системи. Важен е и от гледна точка на процесите на събуждане и подготвяне на тялото за новия ден.

Свързани статии

Гледане на телевизия

За да заспи детето по-лесно и бързо е препоръчително дейности като гледане на телевизия, писане на домашни в леглото, игра на видеоигри да не се случва непосредствено преди лягане. Тялото трябва да се научи, че в леглото се лежи спокойно, човек се отпуска и се подготвя за сън, когато е готов. Правейки нещо в леглото си, вие пречите на тези естествени процеси.

Кога дългият сън подсказва за здравословни проблеми

Пускайте лека, успокояваща музика на детето

Класическата музика, приспивните песни или нежните инструментални изпълнения например помагат на сетивата да се отпуснат. Ако детето е по-спокойно, то ще заспи по-лесно.

Опитайте с йога

Йога не е само за възрастни. Тя може да помогне и на децата да се научат да дишат правилно, да се отърсват от стреса през деня, да контролират емоциите си и да умеят да отпускат качествено тялото си. Упражненията и техниките за дишане от йога помагат за забавяне на сърдечния ритъм, отпускат мускулите и улесняват заспиването.

Коментирай