Майчинство

Предизвикателствата в отглеждането на бебето

Приспиване, къпане и хранене са само някои от милионите въпроси, които неминуемо възникват с появата на новороденото

21.03.2019г. / 12 52ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Полагането на грижа за бебето, особено в първите моменти след раждане, носи със себе си както огромно вълнение, така и доза безпокойство. Има много теми, които могат да бъдат предизвикателство както за майките с първо дете, така и за тези, на които не се случва за първи път. Приспиване, къпане и хранене са само някои от милионите въпроси, които неминуемо възникват с появата на новороденото.

Казусите обаче не намаляват, а се видоизменят с времето, точно както и вашето бебе постоянно расте и изисква различна грижа. Една от главните теми за разговор е именно храненето, тъй като процесът е строго индивидуален – кърменето не е възможност за всеки, има майки, които пък избират комбинирано хранене, а третият лагер напълно се доверява на метода на хранене с бутилка. А колкото повече време минава, толкова повече кърменето остава на заден план.

С огромния избор от бебешки шишета е лесно да се загубим в четене и чудене. От правилния размер до пасващия биберон, през различните видове иновативни системи за антиколики, или пък тези имитиращи естествения процес на кърмене... Изборът е безкраен, а най-важното е да се реагира без паника. Подборът на бебешки бутилки също зависи и от вашите родителски методи, както и от нуждите на вашето бебе, които със сигурност ще се научите да разчитате. Най-важното е да се чувствате подкрепени в процеса от гледна точка на знания и продукти.

В днешно време технологията е достигнала нови висоти и в тази сфера като например клапи, проектирани да намаляват дискомфорта, като пропускат въздуха в бутилката, а не в стомахчето на бебето; или пък биберон с формата на гърда, помагащ за естествено засмукване, подобно при кърменето, както и ергономичен дизайн, прилягащ както на ръката на майката, така и на малките ръце на бебето.

Въпреки безкрайните варианти, най-важното, което трябва да запомним е, че появата на дете е един от най-ценните моменти в живота и подготовката за този момент не трябва да надделява над радостта и усмивките, съпровождащи новата рожба.

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време