Майчинство

Неща, за които никога да не лъжете децата си

Искреността в тези случаи е по-добрият вариант

16.08.2019г. / 09 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Дори най-честните и искрени родители лъжат децата си понякога. Всички хора го правят, включително и родителите. Свикнали сме да използваме социалните маски, за да прикриваме вътрешното си състояние или за да се впишем в дадена среда и обстановка. Лъжите изскачат неволно от устата ни, а понякога са и с определена цел. Когато се отнася до възпитанието на децата ви, вероятно също се налага да изричате лъжи от време на време. Някои лъжи обаче са недопустими и не трябва да бъдат изричани, защото могат да имат негативен ефект върху развитието и психиката на детето. Кои са те?

Не лъжете децата, че ще ги оставите някъде, ако не слушат

Първо, това изглежда твърде фаталистично за въображението на едно малко дете – да бъде изоставено на непознато място с непознати хора, ако не слуша. И второ, вероятно изобщо нямате такива намерения, затова просто не го казвайте. Заплахата за изоставяне може да окаже наистина силно негативно влияние върху крехката детска емоционалност, самочувствие и усещане за сигурност, от които детето се нуждае.

8 неща, на които всъщност учите децата, когато ги наказвате с бой>>>

Грешки в миналото, които сте правили

Разбира се, зависи от грешките. Не всичко трябва да се разказва надълго и нашироко. Но ако става въпрос за грешка, от която детето може да се поучи, споделете я. Обяснете, че понякога всички хора грешат, включително и родителите, и възрастните хора.

Не лъжете, когато грешите

Трудно е да признаете, че не сте прави, особено пред детето ви, в очите на което вие трябва да сте абсолютен пример за всичко в живота, но все пак трябва да го направите. Признанието на грешката и ценен урок, от който детето има нужда, за да изгражда характера си и ценностната си система в бъдеще.

За това, че се развеждате

Колкото и да са малки, децата усещат всичко и трудно биха били излъгани за такъв деликатен въпрос в семейството, какъвто е разводът. Бъдете искрени и обяснете по внимателен и обективен начин какви са причините за раздялата ви и защо детето не трябва да се притеснява, че няма да го обичате след това. Много често малките деца се страхуват именно от това.

5 неща, които детето да каже, ако го тормозят в училище>>>

За смърт в семейството

Въпросите за смъртта на близки хора са безспорно много трудна тема за обсъждане с малки деца, но и тук трябва да сте честни с тях. Не им отнемайте правото да знаят истината. Ако дядо им или баба им е починал/ а, не ги лъжете, че са заминали някъде далече и няма да се върнат, например, защото това може да втълпи на детето усещане за изоставеност от любим човек, което е не по-малко травмиращо за детската психика и съзнание от истината за смъртта.

Свързани статии

За причините, заради които трябва да ви слушат

Някои родители нямат конкретни аргументи, когато детето ги попита защо трябва да изпълнява онова, което те му казват и което изискват от него. В такива случаи много родители казват „защото аз така казвам“ или „защото ще дойде Торбалан и ще те открадне, ако не слушаш“, например. С течение на времето децата разбират, че тези аргументи са напълно лишени от смисъл и може да започнат да оспорват всичко, което казвате, включително неща, които са верни. Затова искреността в такива случаи е много важна.

Не ги лъжете, когато нещо ще ги заболи наистина

Не правете грешката да лъжете детето, че инжекцията няма да боли, защото то веднага ще се убеди, че това не е така. Рискувате всяко посещение при лекар, дори такова, което включва безболезнен преглед, да се превърне в истински кошмар от страх. Затова бъдете искрени и деликатно обяснете на детето, че ще усети лека болка, за да бъде подготвено и да има по-реалистични очаквания. Не е необходимо да сте твърде натуралистични в обясненията си, защото и така ще го изплашите.

10 признака на децата със силен характер>>>

Не лъжете за семейния бюджет

Децата невинаги имат точна преценка за стойността на парите и как точно се изкарват те. Затова са склонни и да искат много неща без да си дават сметка, че не могат да им бъдат купени просто така. Не ги лъжете, че ще им ги купите утре или вдругиден, ако знаете, че това няма как да се случи. По-възпитателно е да обясните как стоят нещата с парите във вашето семейство, отколкото да си измисляте истории, за да отклоните вниманието на детето.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
.... ( преди 4 години )
kazala sum s kogo i po kakuv na4in sum razvedena. ne tulkuvam i ne smesvam temite li4no s rabota
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота
Свободно време