Майчинство

5 вида конфликти при младите родители

Как да ги преодолеете, за да не влошите отношенията си

08.01.2020г. / 11 12ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Приповдигнатите емоции, липсата на сън, притесненията покрай отглеждането на малките деца и цялото напрежение около родителските ангажименти понякога прави общуването в семейството наистина трудно. Родителските конфликти често са породени от изнервеност и неразбирателство по отношение отглеждането и възпитанието на децата.

4 отличителни черти на токсичните родители

Съществуват пет основни крайъгълни камъка, с които новите родители се сблъскват най-често. Ако не успеете да преминете през тях разумно, съществува риск от влошаване на отношенията.

Кои са най-честите причини за сблъсък между родителите?

1. „Аз върша по-голямата част от работата“

Когато единият родител, най-често майката, остава вкъщи, за да гледа бебето, а бащата работи, изнервеността идва от постоянната мисъл, че тя е тази, която върши всичко за детето. Вечната борба за това кой е по-умореният, кой е взел най-голямо участие в ежедневните грижи, смяната на пелени, приготвянето на храна, кой заслужава почивка вечер и кой има повече нужда от сън са само част от невралгичните теми, които предизвикват сблъсъци.

4 основни модела на възпитание

Какво е решението?

Едно от най-добрите решения на този проблем е взаимното признание и благодарност. Справедливото разделяне на ангажиментите и справянето с тях е единственият начин да успеете да преминете през предизвикателствата на родителството без да изпадате в тежки конфликти. За да успеете обаче е необходимо да водите постоянна и открита комуникация.

2. „Искам да стане по моя начин“

Проблемът в този случай, когато единият родител се опитва да се налага, а другият настоява за своя начин на възпитание, произтича от различните модели на родителите на всеки от двамата. В едно семейство схващанията и правилата обикновено се предават и на следващото поколение, даже да не сте били напълно съгласни с някои методи на вашите родители. Когато има разминаване с разбиранията на партньора ви имате проблем.

10 психологически проблема, за които са виновни родителите

Решението е да се научите да правите компромиси и да приемате гледната точка на партньора си. Не настоявайте безапелационно нещата да се случват както вие си ги представяте. Изисквайте това и от половинката си. Взаимното отстъпление и намирането на опорни точки от двата модела на възпитание и използването им като една цяла сложна система е начинът, който ще ви помогне да се справите с противопоставянето на това кое е правилно и кое не.

3. „Ред е на моята майка да се грижи за бебето“

Ако сте близки с вашето семейство, но не и с това на партньора ви, но се случва така, че в повечето случаи неговите родители се грижат за бебето ви, за да ви заместват, може да възникне конфликт. В повечето случаи това е така заради несъгласието ви с техните разбирания или пък критиките им към вашия подход. Когато напрежението се натрупва избухвате с настояване най-после вашите родители да вземат детето за следващия уикенд, например.

5 неща, които децата научават от родителския пример, не от думите

Решението на този проблем е да бъдете стриктни към родителите си откъм двете страни. След като вие и вашият партньор установите ясни правила за това как си представяте възпитанието на вашето дете ги споделете с вашите и неговите родители. Настоявайте те да се придържат еднакво към вашите изисквания. Когато установите ясните правила ще е по-трудно да се пораждат негодувания.

4. „Не може ли бебето да спи в детската стая?“

Повечето майки биха се разсърдили на подобен въпрос от страна на партньорите си. След такова запитване вероятността да избухнете с аргументи как цялото ви време и енергия е насочена към бебето, докато мъжът ви спи сладко, е голяма. За да не се стига до този тип конфликт е важно да проявите разбиране към неговите нужди, както и към вашите и тези на бебето. Напълно нормално е да се будите посред нощ, за да храните новороденото. Опитайте се да го правите по начин, който да не пречи на партньора ви, особено ако е ангажиран с работа през деня.

Как да изградите силна и здрава връзка с родителите си

Опитайте и да преборите умората по други начини – хранете се добре, пийте повече течности, движете се повече заедно с бебето си, дремвайте винаги, когато имате тази възможност.

Свързани статии

5. „Ами аз?!“

Били сте заети с храненето, преобличането, къпането на бебето. Цялото ви време е било погълнато от неговите нужди. Нормално е в даден момент да се запитате къде са отишли вашите нужди. Това усещане за безнадеждност се засилва, ако партньорът ви се прибере и например започне да се оплаква за нещо. Преди да ви кипне, опитайте да намерите решение.

Неща, които децата на разведени родители не биха ви казали

А то е преди всичко да приемете, че след като имате бебе нещата в живота ви никога няма да бъдат същите като преди. Това не означава, че не можете да се справите и задължително трябва да свикнете да пренебрегвате себе си. Просто направете план помежду си, в който с партньора си да разделите по честен начин времето за себе си, от което и двамата имате нужда.

Правете си малки „родителски отпуски“. Оставяйте грижите на единия родител, докато другият излезе и се позабавлява или прави неща, които му доставят удоволствие.

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време