Майчинство

Списък с най-необходимите неща при пътуване с малки деца

Бъдете подготвени за всякакви предизвикателства и изненади по време на пътуването

19.05.2022г. / 14 40ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Пътуването с бебе или с малки деца може да бъде едновременно вълнуващо и емоционално изживяване, но и също така голямо изпитание за нервите и организационните способности на родителите. И все пак, каквото и да ни коства като усилия, пътешестването с най-любимите ни същества е едно от най-запомнящите се преживявания и не бива да го изпускаме за нищо на света.

За да сте подготвени за всякакви предизвикателства по пътя е добре да си направите предварително списък с най-необходимите неща. Това ще ви даде възможност да премислите евентуалните рискове по време на пътуването, да ги предвидите и да се опитате да предотвратите неприятни изненади.

Разбира се, няма как да предвидим всичко, което може да ни се случи, но благодарение на опита от други препатили приятели с деца, можем да се организираме много, много добре. Ето какво събрахме като списък с най-важните неща за едно семейно пътуване с бебе или малко дете. 

Термоси за бебета

Ако вашето мъниче се храни с адаптирано мляко, добре е да имате в ръчния багаж шишета подръка и достатъчно мляко, за да правите навреме храненията. Задължително е да имате и термоси за бебета с топла, преварена вода, така че да можете да приготвите бързо и лесно млякото на бебето, без да се налага то да става нетърпеливо и раздразнително от чакане. 

Шишета с вода

Всички знаем колко е важно да пием често вода, за да поддържаме организма хидратиран и в кондиция. Затова няма как да изпуснем от списъка бутилките с вода, като най-добре всеки член от семейството да има свое шише, пълно догоре. 

Еднократни пелени

Винаги бъдете подготвени с еднократни пелени в колата или в ръчния ви багаж, ако пътувате със самолет. Дори и пътуването ви да не е продължително и да мислите, че няма да се наложи смяна на пелената, законът на Мърфи по отношение на родителите гласи, че каквото не вярвате, че може да се случи, то най-вероятно ще стане. За да не се налага да спирате извънредно, да ровите из куфари и сакове, просто имайте подръка в чантата няколко пелени и торбичка за събиране на използваните вече пелени. Ще си спестите много главоболия, бъдете сигурни!

Кърпички - сухи, влажни

Кога, ако не по време на пътуване, децата се цапат най-много? Това си е един от законите в родителския кодекс, затова винаги имайте подръка пакетчета със сухи и мокри кърпи, за да успеете да реагирате навреме, когато мъничето се изцапа.

Торбички в случай на повръщане

Един от най-неприятните моменти при пътуване е, ако на децата им прилошее и им се догади, особено при повече завои по трасето. Ако досега вашето дете не е показвало такива признаци при пътуване, чудесно. Но ако ви предстои да пътешествате с него за първи път, подсигурете се като сложите в багажа няколко торбички, в случай, че му стане лошо и повърне. Ако имате възможност, сложете и в пътната аптечка някакво средство против повръщане, може и хомеопатично.

Детски играчки

Пътуване без любимите детски играчки и книжки на децата е немислимо. Затова в списъка за приготвяне на багажа трябва да им отделите специално внимание. Това ще ви спести доста дълги часове, изпълнение с хленчене, мрънкане, въртене в детското столче и дори рев. Детските играчки, с които вашето мъниче обича да играе, трябва да са в автомобила.

Един съвет: не му давайте накуп всички играчки и дрънкалки, а му подавайте по един предмет. След като му омръзне и започне да го изпуска или мята, тогава му предложете друга играчка, с която да се забавлява. Така ще спечелите повече време, в което детето ще се разсейва, а няма да се върти уморено и да нервничи от скука.

Здравословни закуски, плодове

По време на път кой не обича да хапва? А и сякаш тогава децата най-бързо огладняват. През 10 минути ще се редуват въпросите: "Стигнахме ли?" и "Какво има за ядене?". За отговора на първия въпрос можем да ви помогнем със съвет от предходните изречения, а именно - разсейване с играчки. А по отношение на втория въпрос отговорът е още по-лесен - да имате приготвени пликове или кутии с храна. Препоръчително е да избягвате закуски от типа "джънк фууд", а вместо тях да подберете сезонни плодове и зеленчуци, които да разпределите на няколко места, за да ви е по-лесно да ги вадите и предлагате на хлапетата в колата.

Лекарства от първа необходимост

Никой не иска да му се налага да използва лекарства или пък средства от първа помощ, но пък винаги трябва да имаме такъв сет с медикаменти подръка. В тази аптечка е важно да сложите всички необходими лекарства за бебето/децата, лепенки, противовъзпалителен препарат, гелче за болки при никнене на зъбки и други.

Резервни дрехи, одеало, възглавничка

Много често, когато пътуваме в кола, ни се приспива. Тук за децата няма изключение. И на тях, както и на нас, възрастните, много лесно ни се притварят очите и се унасяме в блажена дрямка. За тези скъпоценни моменти е добре да имате на разположение възглавничка и тънко одеало. Дори и да е топло в колата (макар че по-често климатикът охлажда сериозно автомобила), хубаво е да имате подръка одеалце, с което да завиете детето. Знаем колко лесно се настива и ни втриса, ако заспим незавити, затова не спестявайте този атрибут от списъка за пътуването.

Слънцезащитна козметика

Навлизаме в най-топлия период от годината, а именно лятото. Важно е в пролетно-летните месеци да се грижим за здравето на кожата на всички членове на семейството, но най-вече на бебетата. Те са с много нежна, чувствителна и уязвима кожа, и не бива да се излагат директно на слънчева светлина. Винаги носете слънцезащитен крем в чантата/багажа си, за да можете редовно да нанасяте върху нежната бебешка кожа.

Коментирай