Майчинство

Следродилна депресия – как да я преборим

24.09.2009г. / 09 54ч.
Джадала Мария
Следродилна депресия – как да я преборим

И по книгите пише и практиката показва – явлението следродилна депресия се среща почти при всяка родилка, особено ако тя е първескиня, т. е., ражда за първи път. При някои жени започва веднага след раждането, а при други ден-два след това. Продължава различно – от няколко дни до няколко седмици. На какво се дължи – основно на завишеното количество хормони, но и на рязката промяна в живота на младата майка и стреса от това.

Как да се преборите или опитате да сведете следродилната депресия до минимум?

Правило 1: подгответе всички около вас какво ви очаква, т. е., нека са наясно с явлението “следродилна депресия” и помагат, работят против нея, а не се изнервят от вашето напрежение.

Правило 2: подгответе и себе си – знайте, че ви очаква нов етап от живота ви и опитайте да мислите повече за своето бебе, отколкото за себе си, т. е., вместо да се концентрирате в собствените си мисли се отдайте на хубави мисли за бебето.

Правило 3: опитвайте да намерите малко време за себе си – дори да ви се струва, че бебето “изяжда” цялото ви време – потърсете някой да го гледа за час и отидете на фризьор, разходете се сама, вижте се с приятелки, но не говорете за бебета!

Правило 4: ангажирайте повече хора да ви помагат – именно сега е времето, в което бабите биха били благосклонни да помагат – включете ги активно, а ако са далеч – защо не някоя съседка, приятелка или дори бащата на бебето – добре е и той да се включи с повече преки грижи за своето дете.

Правило 5: почивайте възможно повече и намирайте малко време за нещата, които обичате да правите, а сега мислите, че не ви остава време за тях – дори да ви изглежда невъзможно, при добра организация може да се случи.

Успех!

* * *

Не на следродилната депресия!
Есенната женска депресия
Необвързаните жени и есента
Депресията при майките водела до агресивност у децата
"Ужасът" след раждането вместо щастие и радост – тема от форума

Коментирай