Сушените плодове се нарязват на малки парчета и се слагат в купа, като към тях се добавят счуканите ядки и канелата. Опаковката с корите трябва да се раздели на две или три равни части, в зависимост дали искате един пласт плънка или два. В тавичка за печене сложете една кора и я намажете с разтопено масло.

Върху нея сложете втора и нея също намажете с масло. Така всички кори между плънката трябва да бъдат намазани. Ако сте разделили опаковката с корите на две равни части, след като сте подредили и намазали половината от тях може да разпределите равномерно плънката с плодовете и ядките.

След това завършете с останалата част от корите, като отново намазвате всяка с разтопено масло преди да сложите следващата. Накрая нарежете баклавата на квадратчета или ромбоиди, като в средата на всяко парченце направете с нож по един малък разрез/дупчица.

Така корите ще се изпекат равномерно, а след това сиропът ще ги напои добре. Баклавата се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност. Топлата баклава трябва да се залее с охладения захарен сироп.

Снимка: istock

Опитайте още: