Меню

Баклава с ядки и сушени плодове

6 декември 2021 | 14:40 | Михаела Лазарова
5 от 2 гласа
Добави в любими
200 г шамфъстък 
  100 г орехи
  170 г сушени плодове по ваш избор 
  1-2 чаени лъжички канела
  125 г масло
  1 пакет кори за баклава
  За сиропа:
  2 чаени чаши захар
  3 чаени чаши вода
  2 прахчета ванилия
 
120 мин.

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Сушените плодове се нарязват на малки парчета и се слагат в купа, като към тях се добавят счуканите ядки и канелата. Опаковката с корите трябва да се раздели на две или три равни части, в зависимост дали искате един пласт плънка или два. В тавичка за печене сложете една кора и я намажете с разтопено масло.

Върху нея сложете втора и нея също намажете с масло. Така всички кори между плънката трябва да бъдат намазани. Ако сте разделили опаковката с корите на две равни части, след като сте подредили и намазали половината от тях може да разпределите равномерно плънката с плодовете и ядките.

След това завършете с останалата част от корите, като отново намазвате всяка с разтопено масло преди да сложите следващата. Накрая нарежете баклавата на квадратчета или ромбоиди, като в средата на всяко парченце направете с нож по един малък разрез/дупчица.

Така корите ще се изпекат равномерно, а след това сиропът ще ги напои добре. Баклавата се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност. Топлата баклава трябва да се залее с охладения захарен сироп.

Снимка: istock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай