Кипнете вода в дълбока тенджера на средна температура. Бланширайте ябълките във врящата вода за няколко секунди. След това ги поставете върху кухненска хартия, за да се отцедят, а и за да се отстрани естественият восък по кората им. Забършете ги добре и ги оставете настрана.

След като се охладят напълно, направете малък разрез в горната им част, така че да промушите по-лесно дървените клечки.

Покрийте широка тава за печене с пергаментова хартия.

Разбъркайте разтопеното масло, кафявата захар, царевичния сироп и кондензираното мляко в тенджера на средна температура. Разбърквайте непрекъснато, докато заври, след което намалете температурата. Най-добре би било, ако имате термометър за готвене, който да ви помогне да разберете кога градусите на течността са станали 120. Ако нямате термометър, това отнема приблизително 25-30 минути. Не забравяйте да разбърквате, за да предотвратите загаряне.

За да проверите дали карамелът е готов, капнете една супена лъжица от него в чаша студена вода. Ако карамелът се превърне моментално в кръгла твърда топчица, значи е готов. Свалете от котлона, добавете ванилията и разбъркайте.

За да имате успех, работете бързо.

Потопете всяка ябълка в карамелената смес, така че да облепи плода напълно от всички страни. Поставете ги върху пергаментовата хартия, за да изстинат и да се стегнат. По желание можете да потопите и в натрошени ядки.

Снимка: iStock

Вижте още: