Меню

Класическа рецепта за телешко варено

22 февруари 2010 | 13:39 | Аз жената
5 от 4 гласа
Добави в любими
400 г телешко месо
2-3 картофа
2-3 моркова
1 глава лук
3-4 суп. лъж. масло
сол и черен пипер на вкус
магданоз за поръсване

Продукти
Приготвяне

Приготвяне:
Измийте и нарежете на парчета месото. Поставете в голяма тенджера с литър вода да ври. Оставете на тих огън да ври поне 50 минути.
Почистете зеленчуците и нарежете на едро. Добавете към врящото месо.
Добавете и 4-5 зърна черен пипер и сол на вкус.
Оставете да ври още около 30 минути.
Изключете котлона и добавете маслото и малко магданоз. При поднасяне можете да гарнирате с още магданоз и лъжица сметана.
Добър апетит!

Снимка:shc.hu

 

* * *

Телешко месо със спанак
Телешко с гъби
Телешко варено с пащърнак

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
3 rate up comment 0 rate down comment
Цветанка ( преди 11 години )
Наистина коренът и листата целина са задължителни. Аз варя месото предварително и след това добавям зеленчуците в прецедения бульон. Избягвам тенджерата под налягане в този случай. Наистина става бързо, но зеленчуците си променят цвета и потъмняват от телешкото. Иначе децата ми обожават телешко варено, а днес това е менюто за вечеря :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Милена ( преди 11 години )
Много добра рецепта !!! Изключително лесна, но пък много вкусна :) Добър апетит !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Христина ( преди 11 години )
В момента я приготвям(с телешка опашка и в тенджера под налягане).....ухае страхотно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
Росен ( преди 11 години )
и аз така я знам, надявам се, че ще се получи :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7 rate up comment 0 rate down comment
Димитрина ( преди 11 години )
Супата може да си приготви в тенджера под налягане. Това скъсява времето на обработка, запазва зеленчуците цели и става с по-наситен аромат. Процедурата на приготвяне се опростява, защото всички съставки без магданоза и масплото се поставят заедно в тенджерата, заливат се с водата и тенджерата се затваря. Вари се отночалато на силен котлон, докато вдигни налягането - започне да фъфка, след което се намалява и се вари до 1 час, в зависимост от месото.Добре е вместо телешко месо, да се приготви от телешки джолан, със или без костта. Ако месото е джолан, можете да не добавяте масло. Също така бих искала да добавя, че в класическата рецепта обезателно присъства и глава целина, по желание корен от магданоз и корен пъщърнак. При поднасяне можете да поръсите със ситно нарязани листа от целина от по-нежните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Петър ( преди 11 години )
По принцип телешко варено се прави с телешки джолан, но аз бих ви препоръчал да пробвате с телешка опашка, ако намерите такава.Добър апетит!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
ivan ( преди 11 години )
1 rate up comment 0 rate down comment
Симо ( преди 11 години )
пробвах я! Страхотна е, балгодаря
отговор Сигнализирай за неуместен коментар