Меню

Крем супа със сладки картофи, джинджифил и фъстъчено масло

16 януари 2020 | 06:22 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
1 супена лъжица олио
1 глава лук, нарязана
2 скилидки чесън, пресовани
2 чаени лъжици пресен джинджифил, настърган 
1 и ½ чаени лъжици кимион
1 и ½ чаени лъжици кориандър
½ чаена лъжичка канела 
1 щипка карамфил 
3 домата, нарязани 
2 сладки картофа, обелени и нарязани 
1 морков, обелен и нарязан 
1 литър вода
1 чаена лъжичка сол
40 г фъстъци, счукани
1 щипка лют червен пипер 
2 супени лъжици фъстъчено масло 
пресен кориандър за поръсване, нарязан на ситно
60 мин

  • Порции: 6

Продукти
Приготвяне

Загрейте олиото в дълбока тенджера на средна към силна температура. Сотирайте лука за 10 минути, докато покафенее. Смесете чесъна, джинджифила, кимиона, кориандъра, канелата и карамфила. Добавете към предварително нарязаните домати, сладки картофи и моркови. Разбъркайте и прибавете към лука. Гответе за още 5-6 минути, като разбърквате. Залейте с водата. Овкусете със сол. Оставете да заври, намалете котлона и оставете супата да къкри 30 минути.

Свалете супата от котлона. Пасирайте с пасатор, докато се получи гладка консистенция. Овкусете с лютия пипер. Върнете супата на котлона. В нея разбъркайте фъстъченото масло и оставете да се загрее отново добре, но без да заври. Сервирайте супата декорирана с пресния кориандър и счуканите ядки.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай