Бременност

Консумирането на ядки през бременността намалява риска от алергии

най-честите алергии на децата към ядки са тези към орехи и фъстъци

04.01.2014г. / 09 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Алергичните реакции могат да бъдат от различни причинители като храна, прах, животни, козметика и т. н. По време на бременност жената трябва да ограничи някои от любимите си храни, между които и ядките. Но според последни данни от изследване, публикувано в JAMA Pediatrics, консумирането на ядки по време на бременност не застрашава здравето на майката, както и това на бебето й.

Това правило важи за тези жени, които по принцип нямат алергия към ядки. Според специалистите когато бременната консумира ядки, намалява риска от развитие на хранителни алергии при бебето, когато то се роди. Учените отбелязват, че най-честите алергии на децата към ядки са тези към орехи и фъстъци.

Свързани статии

Водещ учен в проведените тестове е д-р А. Линдзи Фрейзър, която заедно със своя екип анализирали 8205 деца, участващи в проучването. От тях 308 са били с хранителни алергии, а 140 с алергии към орехи и фъстъци. Тези деца, чийто майки не са имали алергии и са консумирали през бременността си ядки, са имали най-нисък риск от появата на хранителни алергии през детството.

Ето защо учените смятат, че бременните не бива да се отказват напълно от ядките, както и от фъстъченото масло. Те отбелязват, че проведеното изследване е в съответствие с теорията, че по-ранното излагане на алергени увеличава вероятността на толерантност, понижавайки риска от появата и развитието на хранителни алергии по време на детството. Изследванията в тази посока продължават.

Коментирай