Бременност

Билки за зачеване

Намаляват менструалните проблеми и помагат при репродуктивни проблеми

16.10.2014г. / 14 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Билките се използват в продължение на хилядолетия за облекчаване на болки и лекуване на редица здравословни проблеми. Днес, въпреки медикаментите, които приемаме, все по-често се доверяваме на силата на билките.

Споделяме кратък списък на тези, които могат да помогнат за процеса на зачеване. Съветваме ви, независимо дали сте на хормонално лечение или не, да се консултирате предварително с наблюдаващия ви лекар преди да започнете с техния прием.

Витекс, аврамово дърво е една от най-известните билки, стимулиращи фертилитета и отделянето на хормона прогестерон. Билката спомага и за стимулирането на хипофизата и отделянето на лутеинизиращ хормон в нужните количества.

Приемът на витекс стимулира овулацията и регулира продължителността на лутеалната фаза (периода от менструалния цикъл, който започва с овулация и завършва в деня преди новия менструален цикъл). В западната медицина тази билка е била използвана в продължение на векове за лечение на стерилитет и повтарящи се аборти.

Черен кохош е много популярна женска билка, използвана от индианците за лечение на гинекологични нарушения, на менструалния цикъл и бременността. Черният кохош спомага за балансирането на нивата на естроген и намалява менструалните проблеми, свързани с безплодието.

Предотвратява увреждането на ДНК, тъй като съдържа антиоксиданти. Тази билка е много полезна за насърчаване на репродуктивното здраве при жени над 35 години, които правят опити за първо зачеване. Намалява риска от спонтанен аборт, но от друга страна може да доведе до контракции на матката.

Сибирски женшен се използва от хиляди години в китайската медицина за стимулиране на здравословния приток на кръв към половите органи и за подпомагане на зачеването. Тази билка помага на тялото ви да се справи със стреса и страничните ефекти на околната среда.

Билката има благоприятно влияние не само върху женското, но и върху мъжкото здраве. Поддържа здравословна функция на матката и облекчава менструалните нарушения, възстановява енергията и жизнеността.

Лимонова трева

Спомага за емоционалното равновесие, при хронична умора, намалява предменструалното напрежение. В случай, че страдате от аменорея (отсъствие на месечен цикъл), билката ще помогне за регулирането на месечния цикъл.

Свързани статии

Донг Куай

Прекрасна билка, която се използва от години в китайската медицина. Има тонизиращо действие върху женската полова система. Регулира месечния цикъл, нивата на естроген и спомага за процеса на зачеване. Облекчава болезнената менструация.

Бабини зъби

Билката стимулира мъжествеността и повишава либидото. Увеличава нивата на различни хормони като DHEA и тестостерон, подкрепящи мъжката сексуална функция. Действа успокояващо на нервната система и намалява стреса, който често е причина за лошата сперматогенеза.

Коментирай