Бременност

Натурални лечения за различни състояния през бременността

Как да си помогнем без химически лекарства?

21.10.2014г. / 12 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

По време на бременността заедно с многото промени в тялото на майката се случват и много неприятни състояния, възпаления и болки, които причиняват сериозен дискомфорт и карат майката да се чувства зле.

В този период пиенето на лекарства често е противопоказно, затова жените могат да си помогнат чрез природни средства. Те нямат странични ефекти и се понасят добре от плода. Освен това са не по-малко ефикасни от химическите лекарства.

При хемороиди

Хемороидите могат да се облекчат от отвара от листа на леска. Вземете си топла вана с такава отвара или я добавете към вашата ежедневна вана. Освен това може да се нанася локално чрез памучен тампон на засегнатото място.

При сутрешно гадене

Сутрешното гадене е сред най-неприятните и често срещани странични ефекти на бременността. Няколко малки промени са достатъчни за облекчаване на вашето хронично гадене по естествен път.

Просто увеличете приема на витамин В6 и добавете повечко джинджифил в диетата си.

Киселини в стомаха

Киселините също са често срещан проблем. Предизвикват се при напредване на бременността от притискането на стомаха от плода. Освен това са и част от сутрешното гадене в началото, така че можете да се „заразите“ от тях по всяко време на бременността.

Съветът на специалистите е да ядете по-малко през деня, но по-често. Избягвайте храни, за които знаете, че предизвикват киселини в стомаха като мента, шоколад, пикантни и мазни храни.

Свързани статии

Изтощение

Ако се чувствате напълно изтощени от всички хормонални промени, промени в тялото и ви трябва енергиен тласък, най-добре го направете по натурален начин.

Просто се уверете, че пиете достатъчно вода през деня. Хидратирането е необходимо, за да се снабди организмът с нужното количество разтворен кислород. Съхранявайте водата си в стъклена бутилка.

Главоболие

Странните хормонални промени в тялото предизвикват чести и силни главоболия, особено през първия триместър, когато е най-противопоказно да се пият обезболяващи лекарства.

Сложете топъл или студен компрес на главата, в зависимост от предпочитанията ви. Или просто редувайте методите, за да избегнете привикването. Увеличете пиенето на течности и ограничете храните с изкуствени хранителни добавки.

Стрии

Стриите са почти неизбежни, но все пак ако борбата с тях се започне навреме, може и да се предотвратят. Подходящ метод за превенция на стриите е масажирането с кокосово масло, зехтин или пълномаслена течна сметана.

Какаовото масло също е добър избор. То е и силен антиоксидант. Разтривайте кожата всеки ден с тези масла по 5 минути и ще й помогнете да стане по-еластична и кадифена.

При болки в гърба

Масажът е добро средство за отпускане на мускулите и облекчаване на болката. Можете да включите етерични масла за по-добър ефект. Разходките на свеж въздух също са вид облекчение, защото помагат за раздвижване на кръвообращението, а това премахва усещането за скованост.

Коментирай