Бременност

Техники за успокояване преди сън за бременни

Ако имате проблем със съня – това са вашите решения!

09.10.2014г. / 13 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

По време на бременността здравият сън започва да става все по-трудно постижим. С нарастването на плода коремът се увеличава и това, както и редица други предпоставки, възпрепятстват нормалния сън в този период.

Хормоналните проблеми, болките в гърба, честите позиви за уриниране са все част от общата картинка, която пречи на нормалния нощен сън, толкова необходим за здравето на майката и бебето.

Как можете да облекчите всички симптоми, пречещи ви да спите нормално? Ето няколко успокояващи техники!

Йога и стречинг

Йогата и стречингът за бременни са много подходящи техники за релакс преди сън. Те отпускат мускулите и сухожилията като по този начин отпускат цялото тяло, помагайки му да се подготви за сън.

Важно е да спазвате точните техники, подходящи за бременни, за да избегнете наранявания, разбира се.

Масаж

Масажът отпуска напрегнатите и уморени мускули. Ако посетите професионалист се уверете, че е добре запознат с техниките, подходящи за бременни.

Професионалният масаж, разбира се, не е единствен вариант. Вкъщи половинката ви може да ви прави успокояващ масаж на краката и ръцете, който също има огромен ефект върху цялостния релакс на тялото.

Точно преди сън разтривка на краката и раменете ще ви се отрази прекрасно.

Дълбоко дишане

И без това тренировките за правилно дишане са важни за момента на раждането. Защо да не се възползвате от това и не успокоите малко нервите, тренирайки дълбоко вдишване и издишване.

Тази практика доказано помага за премахване на напрежението и отпускане на нервите. Мозъкът получава сигнали, че тялото се готви за сън и изпраща сигнали до отговорните жлези.

Свързани статии

Прогресивна мускулна релаксация

Тази техника представлява последователно напрягане на мускулите и отпускането им. След кратка и съобразена със състоянието ви тренировка, можете да изпълните техники за релакс и успокояване по ваш избор – разтягане, йога или дишане.

Освобождаването на ендорфини ще настрои организма ви за сън, а и ще ви накара да се чувствате по-добре психически.

Редовните упражнения по време на бременност ви карат да се усещате не само добре психически, но и физически – безспорно. Когато организмът изпълнява ежедневна физическа натовареност сънят е задължителна полезна последица от този ритуал.

Важно е мускулите ви да са в добра форма за раждането, а здравият сън помага за здравословното протичане на процесите в организма на майката, което се отразява неминуемо и върху бебето.

Коментирай