Бременност

Тичането и бременността – какво може и какво не?

Рисковете и ползите за здравето

14.01.2015г. / 14 09ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Независимо дали сте опитен маратонец или начинаещ бегач, ако сте бременна, трябва да знаете някои неща.

Важно е да се поддържа добра форма по време на бременността, за да се избегне прекомерното качване на килограми, но тичането няма да е същото, каквото е било преди!

Ето какво трябва да знаете за тичането по време на бременността, за да сте в безопасност, както и бебето.

Бягането не е състезание

Грешката да се злоупотребява с тренировката се случва много често. Хората смятат, че ако навъртят повече километри или ускорят темпото до припадък, резултатът ще е по-задоволяващ и бърз.

Ако обаче в корема си носите крехък нов живот, трябва да сте изключително внимателни. Онова, на което сте били способни преди, сега вероятно ще ви се опре.

За бременните жени, които тепърва са решили да започнат да тичат или да ходят бързо, за да пазят фигурата си е важно да се отбележи, че не трябва да се предава излишен стрес върху бебето.

Не прекалявайте с прекомерно повишаване на сърдечната честота. Имайте предвид, че ако вашият пулс е твърде ускорен, такъв ще е и на бебето ви.

Ако сте нови в джогинга, започнете с кратки тренировки

Никога не се хвърляйте от началото в прекалено усилени тренировки. На организма му е нужно време, за да привикне към новия режим. Времето за адаптация е различно и трябва да е съобразено с индивидуалното ви здравословно състояние.

В напредналите месеци от бременността за предпочитане е енергичното ходене, вместо тичането, защото то крие доста рискове за здравето на майката и бебето. Дори приятната разходка на чист въздух има огромно значение за изгарянето на калории и поддържането на добра форма.

Свързани статии

Изграждане на стабилност

Бременна или не, от решаващо значение е да се предпазвате от наранявания и травми. Когато очаквате бебе, центърът на тежестта ви се измества заради нарастването на плода. Това ви прави доста по-нестабилни докато сте бременни, отколкото през останалото време.

За да избегнете загуба на равновесие по време на тренировка и последващото евентуално нараняване, трябва да балансирате добре центъра на тежестта.

Застанете на 4 крака с колене под бедрата и китки под лактите. Вдигнете нагоре и напред дясната си ръка, а левия крак изпънете назад и нагоре. Задръжте за кратко. След това направете същото упражнение с противоположните крак и ръка.

Направете 3-4 серии по 10-12 повторения. Така балансът в тялото ви ще се подобри значително.

Носете по-широки обувки

Най-вече през последното тримесечие кракът се разширява най-много. Добре е да носите удобни и по-широки обувки, които обаче да са достатъчно стегнати и удобни, за да не ви изиграят лоша шега по време на разходката ви.

Коментирай