Бременност

Ранни признаци на бременност

Имате висока базална температура

02.04.2015г. / 12 46ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Някои жени, преминали през бременността споделят, че от момента на зачеване те някак са усещали, че вече са бременни. Това е така, защото тялото ви подсказва с ранни признаци, че сте заченали.

Освен сутрешното гадене, промяната в обонянието, умората, коремните спазми, има още няколко ранни признака, които казват „Бременна съм“. Вижте кои са.

Висока базална температура

Ако редовно следите вашата базална температура ще забележите, че тя се задържа по-висока и по време на лутеалната фаза (период от менструалния цикъл, който започва с овулация и завършва в деня преди новия менструален цикъл).

Прогестеронът предизвиква покачване на базалната температура и малко след вашата овулация. Ако не сте заченали, тази температура ще спадне и скоро след това ще настъпи месечният ви цикъл.

Промяна в гърдите

Промяната в гърдите е един от най-ранните признаци на бременност, който може да объркате с наближаващ цикъл или овулация.

Зърната стават по-чувствителни или променят цвета си, гърдите са по-твърди и болезнени, кожата на гърдите става сякаш по-прозрачна и може да видите част от кръвоносните съдове, малките подутини в областта на ареолите, наречени туберкули Монтгомъри, също набъбват.

Увеличаване на цервикалната слуз

Повишаване на нивото на прогестерон често води до повишен секрет на кремообразна цервикална слуз.

Поява на запек

Хормоналните промени могат да окажат влияние и върху тонуса на червата. В следствие на това те могат да станат по-отпуснати, лениви и да се появят неразположения като запек, подуване и газове. Не забравяйте да приемате повече течности и да консумирате достатъчно количество пресни и сушени плодове и свежи зеленчуци.

Поява на пъпки

Ако кожата ви е чиста и обикновено не страдате от появата на пъпки и акне, появата на тези неразположения трябва да е един от първите показатели, на които да обърнете внимание. В много от случаите пъпките отшумяват, когато нивата на хормоните се стабилизират.

Свързани статии

Промени във вкуса

Повишаващите се нива на хормоните в кръвта могат да се отразят на вкуса ви. Може да забележите метален вкус в устата си, което променя вкуса на храната, която консумирате. При някои жени се забелязва и непоносимост към пастата за зъби или вкуса на месото.

От друга страна през първите дни след зачеването ще се повиши вашият апетит към по-мазните храни, сладкишите.

Промени в цвета на вагината

Поради повишеното ниво на кръв в областта на таза, може да забележите, че цвета на вагината ви се е променил, като е станал по-виолетов.

Коментирай