Бременност

Колко важни са фолатите за бременността?

За съществената разлика между фолати и фолиева киселина

22.04.2016г. / 10 50ч.
Илияна Николова
снимка: istock

снимка: istock

Фолатите са съединения, които са жизненоважни за здравето на човек. Те са особено необходими преди и по време на бременност, защото подпомагат здравословното ѝ протичане.

Фолат е общ термин, с който се обозначават водноразтворими витамини от група В. Той има много съществени функции за човешкото тяло. Фолатите допринасят за увеличаване броя на червените кръвни телца като предпазват от анемия. Те помагат за регенерирането на клетките, особено тези в кожата. Нервните клетки също се нуждаят от достатъчно фолати, за да функционират нормално.

Фолатите предпазват от развитие на болестта на Алцхаймер, както и от остеопороза.

Фолатите често биват бъркани с фолиевата киселина. Всъщност, тези съединения се намират в някои хранителни продукти, докато фолиевата киселина е синтетично създадена съставка, имаща за цел да обогатява пакетирани хранителни продукти. Фолиевата киселина е и част от много хранителни добавки.

Фолатите през бременността

Едно от най-важните предназначения на фолатите е влиянието им върху развитието на плода в най-ранните етапи от бременността. От съществено значение е способността на фолатите да допринасят за правилното развитие на невралната тръба на плода, от което зависи по-нататъшното му здравословно оформяне.

Според изследванията, 7 на всеки 10 случая на недобре развита неврална тръба се дължат на дефицит на фолати в организма.

Разликата между фолати и фолиева киселина

Свързани статии

Много хора бъркат фолатите с фолиевата киселина. Споменахме, че има съществена разлика между двете наименования, защото се отнасят за различни съединения.

Фолиевата киселина е синтетично създаден витамин от група В, по-точно витамин В9, който не се среща в тази си форма в храните. Фолиевата киселина е окислена версия на водноразтворимите фолати, срещащи се в натуралния си вид в някои хранителни продукти. Прекомерният ѝ прием се свързва с повишен риск от развитие на рак.

Какви количества фолати трябва да приемат бременните жени и планиращите бременност?

Жените в детеродна възраст трябва да приемат средно между 0,4 и 0,5 мг фолати на ден. Фолиевата киселина е най-лесният начин да се гарантира този прием. Много лекари я препоръчват.

Фолати могат да се набавят и чрез храните. В някои случаи обаче поради индивидуални особености на метаболизма, хранителните продукти не са достатъчни, за да се покрие дневният прием на фолати в организма.

Кои са най-богатите на фолати храни?

Отлични източници на фолати – между 100 и 400 микрограма фолати за порция:

  • пълнозърнести храни, зърнени закуски, овесени трици
  • телешки черен дроб, пилешки черен дроб
  • грах
  • спанак

Много добри източници на фолати – между 50 и 100 микрограма за порция:

  • аспержи
  • брюкселско зеле
  • бобови растения
  • спанак
  • броколи
Коментирай