Бременност

Здравословна бременност над 30 години – как?

Какво трябва да спазват бъдещите майки в тази възраст

24.06.2020г. / 09 15ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Много хора смятат, че бременността след 30-годишна възраст е рискова в сравнение с майчинството в по-млада възраст. Зачеването в тази възраст обаче може да се окаже по-здравословно, отколкото си мислите, стига да се спазват някои важни ежедневни навици и практики.

Особеностите и рисковете при по-късната бременност ще са сред акцентите в новото онлайн издание на "Форум бременност и детско здраве", което ще се проведе на 27 юни от 16:30 часа на живо в сайта Puls.bg.

По темата за късното майчинство ще говори д-р Гергана Коларова, изпълнителен директор на Първа специализирана АГ болница за активно лечение „Света София“.

В новото издание на Форума за детските алергии ще говори алергологът д-р Тихомир Мустаков, а певицата и актриса Йоана Драгнева ще сподели как я промени майчинството.  

Според изследвания, майките над 30-годишна възраст могат да се радват на здравословна бременност, в някои случаи дори повече, отколкото в 20-те си години. Ето как:

Следете за здравето на чревната флора

Червата са изключително важен орган от храносмилателната система. Те не просто обработват храната. В тях се случват важни метаболитни процеси, имащи пряко отношение към здравословната бременност.

Балансираната чревна флора подобрява функциите на имунната система и повишава плодовитостта с 80%, смятат американски учени. Увеличаването на полезните бактерии в червата допринася за лесното зачеване и правилното развитие на плода.

Важно е да се консумират продукти, богати на естествени пробиотици. При необходимост е добре да се взимат допълнителни пробиотични добавки. Важно е също така червата да се детоксикират ежедневно с пресен лимонов сок сутрин или лъжичка ябълков оцет на гладно.

Това провокира секрецията на ензими, важни за храносмилането и поддържането на стомашно-чревния баланс.

Ревизирайте основно продуктите си за красота

Не само козметичните продукти за красота, но и тези за измиване на косата и тялото могат да повлияят зле на шансовете ви за зачеване. В измиващите продукти и козметиката се използват понякога не много полезни вещества, които могат да намалят възможността за зачеване.

Яжте предимно натурални продукти

Забравете за полуготовите и предварително опаковани храни. Готовите продукти съдържат редица стабилизатори, емулгатори, подобрители, оцветители, които могат да нарушат здравословното състояние.

Свързани статии

В някои готови колбаси и месни продукти се добавят животински хормони и антибиотични вещества, които се намесват във възможността за зачеване и пречат на този процес.

Добавените захари и соли също са опасен вредител. Подсладителите повишават риска от гестационен диабет, диабет тип 1 и 2, метаболитен синдром. Заменете захарите с техни естествени алтернативи като мед, стевия и кокосова захар.

Наблегнете на полезните въглехидрати в плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите храни.

Снимки: iStock