Бременност

Градински чай за бременни – кога и защо се използва?

По какви начини можете да използвате етеричното масло от салвия при раждане?

01.08.2016г. / 16 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Салвията или градински чай, както още го наричат, е растение с терапевтични свойства. Използва се при различни заболявания и състояния. Салвията може да облекчи различни видове разстройства, тревожност, депресия, мигрена, безпокойство, храносмилателни проблеми, кожни възпаления – изобщо проблеми, провокирани предимно от стрес.

Салвията има още едно свойство, което е полезно в края на бременността. Тя спомага за ускоряване на предродилния процес и облекчава самото раждане. Етеричното масло от градински чай допринася за засилването на контракциите и отпускането на мускулите в малкия таз. Болките при раждане се намаляват, а самото раждане протича по-бързо при включването на тази билка в процеса.

Важно е да се отбележи, че употребата на етерично масло от салвия в който и да е друг етап от развитието на бременността е противопоказно, защото може да предизвика преждевременни контракции.

Как да използвате етерично масло от салвия (градински чай), за да ускорите раждането по естествен път?

Бавно представете салвията на тялото си

Изсипете етеричното масло в купичка, напоете памучни тампони с него и ги оставете на шкафчето до леглото, за да излъчват аромат. Преди това говорете с акушерката или гинеколога ви, за да се уверите, че е настъпил моментът да започнете да подпомагате ускоряването на раждането.

Вдишването на аромата от градинския чай може да предизвика зачестяване на контракциите и ускоряване на раждането.

Снимка: iStock

Намажете и корема

Смесете една част етерично масло от салвия с една част бадемово масло. Ден преди да намажете корема си със сместа тествайте с една малка капка върху кожата на ръката, за да се уверите, че не страдате от алергия.

Ако тестът мине успешно намажете корема си с много тънък слой от сместа с помощта на памучен тампон.

Можете да използвате и пръстите си. Масажирайте съвсем леко. Не прекалявайте с количеството, за да не рискувате да се появят излишни усложнения.

Можете да използвате и ароматерапевтична лампа

След като контракциите започнат да зачестяват можете да използвате и ароматерапевтична лампа, която да помогне за изпълването на цялото помещение с аромат.

Вдишването на аромата на етеричното масло от градински чай ще допринесе за ускоряването на процеса. Колкото повече стаята се изпълва с аромата на салвия, толкова повече ще се учестят контракциите.

Добавете няколко капки масло от салвия към крем или лосион

Ако се притеснявате от възможни нежелани ефекти от прякото нанасяне на салвия по кожата ви, смесете я с вашия любим крем или лосион. Така ще ви е по-лесно да я нанесете върху кожата на корема, а и концентрацията ѝ ще е по-малка.

Коментирай