Зелено

Високите токчета – за повърхностни манекенки или жени-философи

24.07.2012г. / 15 35ч.
Ивет Лолова
Високите токчета – за повърхностни манекенки или жени-философи

По книжарниците излезе книгата на Франческа ЛанчиниБез токчета“. Вече има отзиви за нея, като на места ще ви я препоръчат като „идеалното четиво за плажа“. Да, защото става дума за жени, при това манекенки, за модни ревюта, фотографски сесии, козметика, парфюми, диети и секс без любов.

Въпреки това „Без токчета“ не е чиклит, а иронично-критичен поглед на манекенската професия, копнежът по щастливата любов, себепознанието и себепостигането и усилията за намиране на допирни точки с неадекватни родители и всичко това гарнирано с множество препратки към книги и филми.

Книгата е за образования читател, който цени дълбочината на мисълта. Разбира се тя е толкова приятна и забавна за четене – пре-препълнена с хумор и ирония, увлекателен сюжет и перлено-педантично подбран език. Разбира се, побира се и в плажна чанта.

„Без токчета“ е дебютният роман на младата италианска авторка Франческа Ланчини. Писателката е родена през 1983 г. Тя е известен модел и актриса, която живее в Милано. Завършила е комуникации, снимала се е в „Бандата на Оушън-2“ (2004) на режисьора Стивън Содърбърг, през 2006 е била сред водещите на Сан Ремо.

Романът „Без токчета“ ще ви потопи във вълнуващия свят на модата чрез лирическата героиня София Мартини. Тя е на 24 години, работи като модел, но голямата й страст са книгите. Приема с безразличие света на модата и класифицира хората, които среща според това какви читатели са. Когато не знае как да се справи със ситуациите, които възникват във връзките ? с мъжете, именно работата, която ненавижда, й дава възможност да замине на другия край на света. Модата, чиято лекота за нея е само симптом на една съвременна болест – повърхностното отношение към нещата, я отвежда от Милано в Маями и от Маями в Барселона. София прави своето пътуване на промяната между кастинги, фотосесии, ревюта, объркани модели и нови познанства, и всеки път бяга преди всичко от решенията и страховете си...

Пирина Джупанова е лицето от корицата на българското издание на дебютния роман на Франческа Ланчини. През 2011 г. Пирина завършва моден дизайн в Политехническия университет в Милано. Като студентка в Милано започва да работи и като модел за Brave Models, в момента работи в Париж за Ford Models Europe.

Освен като модел, Пирина в последните две години работи и като дизайнер. С две свои съдружнички италианки създават марката PSP11. Едната от тях е собственик на фабриката, в която шият дрехите и всичко напълно отговаря на етикета Made in Italy. Моделите на щампите и цветовете на колекциите са изцяло дело на Пирина. Новата колекция пролет-лято 2013 ще бъде представена по време на седмицата на модата в Милано и Париж в края на септември.

Книгата „Без токчета“ има още 2 предимства:

Освен брилянтният превод на Емилия Миразчийска, която е и собственик на издателство „Скалино“, книгата е минала през редактор и коректор – нещо, което много издателства днес спестяват.

Книгата е отпечатана на хартия със сертификат FSC, която съчетава фибри от рециклиран хартиен материал с продукти от устойчиво управлявани гори и е произведена по начин, гарантиращ социалните, икономическите и екологичните нужди на бъдещите поколения.

Корична цена: 16 лв.

Прочетете още:

Коментирай