Свободно време

Знаете ли, че... Франция първа забранява изхвърлянето на храна от магазините?

10 любопитни факта за Франция

04.05.2017г. / 13 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Франция е държава с невероятна природа и многовековна култура. Тя е привлекателна дестинация за милиони туристи, а френският език е любим на мнозина по света.

В рубриката „Знаете ли, че...?“ ще ви запознаем с някои любопитни факти за красивата Франция.

1. Франция е най-популярната туристическа дестинация в света. Според Световната туристическа организация през 2014 година Франция е посетена от около 83,7 милиона души.

2. Франция е най-голямата държава в Европейския съюз. Територията ѝ е известна като „шестоъгълникът“. Континенталната ѝ площ е близо 552 хиляди квадратни километра. Заедно с отвъдморските си територии площта на владенията на Франция възлиза на близо 644 хиляди квадратни километра.

3. Луи XIX е бил крал на Франция само за 20 минути. Това е най-краткото царуване в историята на страната. 20 минути след коронацията той абдикира и отстъпва властта на своя племенник, дукът на Бордо.

4. Националното мото на Франция е „свобода, равенство, братство“.

5. Френската армия е първата, която използва камуфлажа като средство за прикритие през Първата световна война. Думата „камуфлаж“ на френски е глагол, означаващ „да се приспособя към средата“.

6. Във Франция можете законно да се омъжите/ожените за мъртвец.

7. Франция е първата страна в света, която през 2016 година забранява на супермаркетите да изхвърлят или унищожават непродадената храна – те са задължени да я даряват на хранителни банки или да я предоставят на благотворителни организации.

8. Около 1 милион французи, живеещи в близост до границата с Италия говорят италиански.

9. През 2013 година Франция легализира еднополовите бракове, с което става деветата в Европа и 14-та в света страна, проявила този толеранс.

10. Френската железопътна мрежа е втората по големина в Европа след германската. Франция е на една от първите държави в света, използващи високоскоростна технология в железопътния транспорт.

Снимки: iStock

Коментирай