Семейство

Коледа – време за мечти

06.12.2005г. / 15 30ч.
Аз жената
Коледа – време за мечти

Колко е хубаво, че скоро пак ще е Коледа! Колко прекрасно е, че отново ще се съберем всички заедно и ще забравим за болките и проблемите си, които постоянно съпътстват живота ни! Наистина... Всяка Коледа за мен е един невероятен празник и винаги в сърцето ми е желанието да сторя добро и да направя близките си хора щастливи. Така беше преди години, така ще е и тази година.

Всяка година с родителите ми и с по-малкия ми брат Драго отиваме на село при баба и дядо и там оставаме за Бъдни вечер и Коледа. Спомням си колко вълнение ми носеше само мисълта, че тръгваме за село, а да не говорим за това, че ще дойде Дядо Коледа и ще остави подаръци под елхата. Винаги се притеснявах, че не съм била достатъчно послушна през годината и, може би, този път Добрият Старец няма да мине през нашия комин. И за голяма моя радост, той никога не ме забравяше и на сутринта се събуждах и виждах прекрасните дарове, които той бе оставил под елхата.

А подготовката за празника беше още по-невероятна! Но тя и сега си е такава. Винаги украсяваме елхата една седмица преди Коледа и с нетърпение очакваме да дойде по-скоро Светлия празник. По стените слагаме гирлянди и множество малки лампички. Толкова е светло, когато те блещукат! Винаги започвам да мечтая и като че ли не мога да се изтръгна от този свят на мечтите си. Искам да живея в една приказка, а оставам доста разочарована като разбера, че е невъзможно.

И така. Баба винаги прави питка, която е наистина вкусна и слага само една пара вътре. С Драго винаги се опитваме да разберем къде е монетата, но баба не ни дава да стоим при нея, докато тя меси. Започваме да нареждаме трапезата. Стараем се винаги броят на ястията да е нечетен брой, както повелява традицията за Бъдни Вечер. Обикновено слагаме орехи, ябълки, ястие от сух боб, постни сърми, сушени плодове, кромид лук и разбира се питката. Сядаме на трапезата и по стар обичай се стараем да не ставаме от масата в продължение най-малко на 2 часа. Дядо разчупва питката и подава по едно парче на всеки. С много трепет и надежда започваме да търсим монетата. Всеки се надява паричката да е в неговото парче. На който се падне късметът – той ще бъде здрав и богат следващата година. След това си избираме по един орех и го счупваме. По това колко е здрав орехът, който сме избрали, съдим за това дали ще сме здрави и щастливи. И така преминава вечерта, като разбира се, оставяме масата неразтребена, за да може Дядо Господ да си похапне през нощта. Лягаме си, а на сутринта си подаряваме подаръците.

Денят на Коледа минава по-спокойно. Слагаме едно голямо дърво в печката, което гори почти през целия ден. Толкова е топло! А навън е студено и мрачно. След като дървото изгори, баба слага пържоли и ги пече на една малка скаричка. Обядваме с тях и прекарваме останалата част от краткия ден във весели приказки и гледане на телевизия.

А в деня след Коледа си тръгваме от село и се прибираме отново вкъщи и започва същото трепетно очакване на Новата Година. На 31 декември вечерта си оставаме или отиваме на ресторант с приятели.

Ето така преминава Коледа за мен и за моето семейство. Винаги има нови мечти и стремежи. Но никога не се разделяме и сме щастливи заедно. Сега ще отпразнувам седемнадесетата Коледа в моя живот и се надявам всичко да премине по същия начин както и преди. И дано да се сбъднат мечтите ни...

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Radostina ( преди 11 години )
0 rate up comment 0 rate down comment
rosa ( преди 11 години )
0 rate up comment 0 rate down comment
Raicho ( преди 11 години )
0 rate up comment 0 rate down comment
мартина ( преди 11 години )
когато съм се родила всичко се е смяло а аз съм плакала.направи така че когато умреш всички да плачат а ти да се смееш!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Iliana ( преди 11 години )
I za men Budni ve4er i koleda e nai neveroqtniq praznik!Ot detstvoto mi sum go zapomnila sus svetlina i krasota!Cqla godina o4akvam tezi dni!Tazi godina ne sum v ku6ti,suzdavam si moe semeistvo i moi tradicii,mu4no mi e za predi6ni koledi,kogato bqh v ku6ti,no i sega 6te suberem blizkite na Koleda i moje bi 6te si suzdadem novi tradicii.vesela i nezabravima koleda na vsi4ki i ne zabravqite,4e na Koleda stavat 4udesa...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар